Kamboçya ve Tayland savaşın eşiğinde!

PHNOM PENH (İHA) - Kamboçya ve Tayland askeri birlikleri arasındaki sınır gerginliğini sonlandırmayı amaçlayan anlaşma, iki tarafın da ilk adımı karşı taraftan beklemesi nedeniyle hayata geçirilemiyor.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, askerlerini geri çekmeye hazır olduklarını fakat Tayland'ın da aynı zamanda çekilmesini beklediklerini söylerken, Tayland ordusu, askerlerinin geri çekilmeye yönelik hazır bir planları olmadığını belirtti.

Taraflar dün, kutsal Preah Vihear tapınağının bulunduğu bölgeden, 800 Kamboçya askeri ile 400 Tayland askerinin geri çekilmesi konusunda fikir birliğine varmıştı.

Reklam
Reklam

Kamboçya Başbakanı Sen, başkent Phnom Penh'de yaptığı açıklamada, "Bizim için hiçbir şekilde bir problem yok" diye konuştu. Kamboçya ordusundan Korgeneral Srey Doek ise, her iki tarafın da savaş istemediğini ve tek arzularının barış içinde yaşamak olduğunu söyledi.

Tayland ordusundan General Anuphong Paochinda ise, askerleri çekmek için bir planları olmadığını belirterek, "Tayland askerleri sadece hükümetten emir aldıkları taktirde çekilecektir" diye vurguladı.
İki ülke arasında uzun zamandır yaşanan gerginlik, Kamboçya'nın tartışmalı bölgedeki Preah Vihear isimli eski Hindu tapınağının UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınması için başvurması üzerine artmıştı. Tayland ve Kamboçya, Preah Vihear tapınağı yakınlarına 4 binden fazla asker konuşlandırmıştı.