Kambur: Yılda 400 Milyon Tl Tekirdağ’da Kalacak

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası...

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonu’nda düzenlenen toplantıda Büyükşehir uygulamasında yaşanacak değişikler anlatıldı.

Toplantıya AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, İl Yönetim Kurulu Üyesi Şener Çelikayar, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, İl Genel Meclis Üyeleri Ercan Çorbacı, Abdurrahman Çiçek ile Hasan Karaca, AK Parti Kapaklı Belde Başkanı Ali Osman Orhan, AK Parti Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Yiğit, AK Parti Karaağaç Belde Başkanı Metin Kanat, Belediye meclis üyeleri, Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, S.S. 972 Sayılı Çerkezköy Yağlı Tohumlar Tarım ve Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selami Şirin, Tarım Kredi Müdürü Arzu Kızılkaya, belde, ilçe ve köy muhtarları ile Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Şükrü Dumanlar, AK Parti Çerkezköy Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Can Danyeli katıldı.

Reklam
Reklam

Bilgilendirme toplantısında İl Başkanı Ahmet Kambur, Tekirdağ’ın büyükşehir ilan edilmesiyle 3 yeni ilçe kurulduğu bilgisi vererek, “Köy ve beldelerin tüzel kişilikleri 2014’de gerçekleşecek olan seçimlerden sonra kalkacak. Tekirdağ büyükşehir ilan edilmeden büyükşehir kararına itiraz eden muhalefet, kanun çıktıktan sonra büyükşehirin sağlayacağı katkıları anladılar. Ancak, bu kez de belde ve köy tüzel kişiliklerinin kaldırılacak olmasına karşı durarak vatandaşı yanıltmaya çalıştılar.’’ Dedi.

Kambur, şu ana kadar kırsala hizmet eden kurumun İl Özel İdaresi olduğunu aktararak, “Bu kurumun kırsala ayırabildiği pay 36 milyon bütçeden 11 milyon TL civarındadır. Tekirdağ İl genelinde 3.5 milyar TL vergi toplanıyor. Büyükşehir kanunuyla da ilde toplanan vergiler oran olarak yüzde 5’den yüzde 6’ya çıkarıldı. Bu artışla birlikte 210 milyon TL para Tekirdağ’da kalacak. Ayrıca genel vergilerden 186 milyon TL civarında bir pay vardı. Bunda da bir değişikliğe gidildi. Oran yüzde 2.5’ten yüzde 4.5’a çıkarılıyor. Bu şekilde hesaplandığında yaklaşık 3 kat genel ve ilde toplanan vergilerden Tekirdağ’da pay kalacak.’’ Diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ahmet Kambur şöyle devam etti: “Kırsala hizmet götürmek için kanuna hem büyükşehir belediyesi hem de ilçe belediyelerinin kırsaldaki alt yapılarını tamamlamaları için gelirlerinin yüzde 10’unu 10 yıl süre ile o hizmetleri yapabilmeleri maddesi konuldu. Bu da 400 milyon TL’den 40 milyon TL’ye tekabül ediyor. Hizmet para ile yapılır, dua ile hiç kimse hizmet edemez. Paranız yoksa hizmet etme şansınız yoktur. 11 milyon TL ile mi hizmet edilir yoksa 40 milyon TL ile mi? En ücra köşedeki yere hizmet nasıl gidecek?’ diyorlar. Şimdiye kadar merkezde konumlanan özel idare hizmet götürüyordu, ama şimdi hem büyükşehir belediyeleri hem de ilçe belediyeleri kırsala hizmet götürme mecburiyetinde olacak. Bu da kırsaldaki vatandaşlarımızın hizmete ulaşmasını kolaylaştıracak. Hizmette hem çabukluk hem de kalite sağlanacak. Bunun yanında en ücra köşedeki vatandaş hem ilçe, hem büyükşehir belediye başkanı, hem de ilçe ve büyükşehir belediye meclis üyeleri için oy kullanacak.’’

İl Başkanı Kambur köy tüzel kişiliğinin kalkmasına ilişkin köylerde bir kaygı olduğunu belirterek, “Köyler ne kadar büyük olursa olsun, kendi kendini idare edebilecek bütçeye sahip değildir. Köylere özel idarenin bütçesinden gelir geliyor. Büyükşehir belediyesinin köylere zararı yok. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi en ücra noktaya kadar hizmet getiriyor.. Bir de muhalefet ‘Türkiye parçalanıyor, federal bir yapı gündeme gelecek’ diyor. 2006’da biz kalkınma ajansı kanunu çıkarttık, muhalefet yine aynı şeyi söylemişti.’’ Dedi.

Reklam
Reklam

Hükümetin Tekirdağ’a yaptığı en önemli yatırımın büyükşehir kanunu olduğunu vurgulayan Kambur, “Bununla hem şehir hem ilçe hem de mahallelerimiz modern bir yapıya kavuşacak.’’ İfadesini kullandı.

Kambur, su faturalarının artacağı yönünde de iddialar olduğuna vurgu yaparak, “Kanunda ‘kırsallarda alınacak olan su bedeli şehirlerde uygulanan su bedelinin 4’de 1’ini geçemeyecek’ şeklinde bir madde var. Köylerimiz şu an daha pahalı olarak su kullanıyor. Yasa ile birlikte su ve kanalizasyon işleri direkt büyükşehire bağlı olacak. Vatandaş suyu ödemediyse köyün suyu kesiliyordu, ancak büyükşehir akabinde sadece faturasını ödemeyen vatandaşın suyu kesilecek. Bunun yanında Pınarca gibi orman köylerinin mevcut hakları neyse bu haklar da olduğu gibi devam edecek. Sadece köyün borçları ve alacakları ilgili belediyeye devredilecek, 5 yıl boyunca hiçbir şekilde kırsaldan vergi, resim- harç alınmayacak. İmarda da düzenleme olacak. Belde ve ilçeler istediği gibi imar yapıyor ama bundan sonra bu tür işlere büyükşehir bakacak, bir nizam oluşacak.’’ İfadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Çiftçilerin AK Parti iktidarı döneminde zorluk yaşadıklarına ilişkin ifadelere de değinen Kambur “ Çiftçi 2002 yılında hacizle kıskaçta idi. Bizim dönemizde de çiftçilere verilen destek arttı.’’ Dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz