Kamış İhracatçıları Sıkıntılı

Mersin'de AKİB çatısı altında ilk kez bir aya gelen kamış ihracatçıları, sulak alan izinleri ile...

Mersin'de AKİB çatısı altında ilk kez bir aya gelen kamış ihracatçıları, sulak alan izinleri ile ilgili yapılan fiyat güncellemesinden sıkıntılı. İhracatçılar, yeni belirlenen fiyatların altından kalkamayacakları yük getirdiğini söylediler.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, kamış üretimi ve ihracatı yapan firma temsilcileri, 11 Mayıs 2012 tarihinde Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer'in ev sahipliğinde Mersin'de ilk defa bir araya geldi.

Reklam
Reklam

Kamış sektöründe yaşanılan sorunların dile getirildiği toplantıda, sorunların çözümü için yol haritası hazırlandı. Toplantıda konuşan Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ciğer, ihracatta önlerine çıkan büyük engellerin yanında, ayağa batan ufak çakıl taşlarının da olduğunu belirtti. Bu konuda Zafer Çağlayan gibi bir bakanın olmasının en büyük şansları olduğunu ifade eden Ciğer, "Sayın Çağlayan, sektörün içinden olan, dertlerimizi ve sorunlarımızı dinleyen, hemen çözüme kavuşturan bir bakan. Bu sebeple sizin sorunlarınızı da kendisine iletip kısa zamanda çözüme ulaştırma çabasında olacağız" dedi.

Özellikle 7 bin kişiye istihdam sağladığı için bu sektörü çok önemsediğini belirten Ciğer, "Kamış ürünleri ihracatı, ağaç mamulleri ve orman ürünleri alt gruplarından biri olan tali ürünler kapsamında önemli bir yer tutuyor. Bu ülkeye 1 cent dahi ihracat geliri getiren, benim nazarımda çok kıymetlidir. Umuyorum, sektör sorunlarını aşarak çok daha iyi yerlere gelecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sektörün sorunlarıyla ilgili genel bilgiler veren Hiss Kamış Sanayi Ticaret ve İhracat Ltd. Şti temsilcisi Ersin Dündar da kamış ihracatçılarının tüccar konumunda olduklarının altını çizdi. Sulak alanlarda, köylü müstahsillerin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilgili il müdürlüklerinden aldıkları 'Saz Kesim İzin Belgesi' ile kestikleri sazları bağ olarak serbest piyasa koşullarında ihracatçılara sattıklarını anlatan Dündar, ihracatçıların da bu bağları, aldıkları 'Saz Nakil İzin Belgesi' ile depolarına, yurtiçi ve yurtdışı müşterilerine ulaştırmak için taşıttırdıklarını kaydetti. Bu çerçevede yaşadıkları sıkıntıyı aktaran Dündar, sulak alan izinleri ile ilgili yapılan fiyat güncellemesinin ihracatçılara altından kalkamayacakları bir yük getirdiğine dikkat çekti. Dündar, "Oysaki kamış ihracatçısı, yaptığı ihracat dolayısıyla kamışa ekonomik değer kazandıran, bunun için yatırım yapıp risk alan, hiçbir devlet desteği ve süspansiyonu olmadan, kısıtlı ekonomik kaynaklarla yurt dışındaki rekabet ile mücadele eden, kamış alımından ihracatına kadar ağır vergi yüküne rağmen, kayıt dışına çıkmadan, çıkamadan kanuni çerçevede vergisini ödeyen, bünyelerinde SSK'lı işçi istihdam eden ve ülkemize döviz girdisi sağlayan ihracatçıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Sektörün yaşadığı tüm sorunları dinleyerek notlar alan Tarık Ciğer ise sorunların çözümü için Bakanlık nezdinde girişimde bulunacaklarını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: