Kamp sezonu açıldı, hazır mısınız?

Havalar ısındıkça, yapılan hafta sonu planları da artıyor. Peki siz hazır mısınız?

Havalar ısındıkça, yapılan hafta sonu planları da artıyor. Arkadaşlarınızla şehir dışına çıkmak, ya da tek başınıza doğada tatil yapmak niyetindeyseniz, bu keyifli [

outdoor](http://www.sporcum.com/sporum/outdoor.html) macerasına iyi hazırlanmanız gerekir.

Öncelikle yapmanız gereken, size ve aktivitenize en uygun sırt çantasını seçmek. Kamp çantası seçiminde en önemli konulardan biri çantanın hacmidir. Günübirlik seyahatlerde 15 litrelik, daha uzun süreli kamplarda ise 50-80 litrelik çantalar kullanılabilir. Ayrıca kamp çantasının yükü omuzlarınıza değil, kalçalarınıza verecek, rahat ve ayarlanabilir bir bel kolonu olması gerekir.

Reklam
Reklam

Uzun süreli seyahatlerinizde yaşam alanınızı oluşturan çadırlar da büyük önem taşıyor. Kamp çadırları sezonlara ve büyüklüğüne göre gruplandırılır. İlkbahar, yaz ve sonbahar sezonlarında kullanmak üzere tasarlanan üç mevsim çadırlar hafiftir ve zorlu hava şartlarında yeterli korunma imkanı sağlamak üzere yapılmamıştır. Şiddetli yağmur ve yoğun kar yağışı zorlu hava şartlarına dayanabilecek şekilde tasarlanan dört mevsim çadırlar, genelde üç mevsim çadırlara göre daha fazla desteği olduğu için daha ağırdır.

Uyku tulumu alırken ise dolgu malzemesi, rahat edilecek sıcaklık aralığı ve yüksek sıkıştırılabilirlik özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Ördek veya kaz tüyünden yapılan uyku tulumları mükemmel yalıtımlı tulumlardır. Ayrıca bu tulumlar hafiftir ve katlandığında daha az yer kaplar. Sentetik elyaf genelde naylonun yalıtım için havayı içeride hapseden delikli lifleridir. Sentetik uyku tulumlarının avantajları, ıslandığında ısı yalıtımını hemen kaybetmemesi ve hızlı bir şekilde kurumasıdır.

Reklam
Reklam

Bıçak, kamp için gerekli malzemelerden biridir. Düz kenarlı bıçaklar dikkat gerektiren kesme işlerinde, yemek hazırlarken ve temel ilk yardımda kullanılır. Tırtıklı, testere gibi olan bıçaklar, bez veya plastik, naylon gibi sert materyalleri kesmek için tercih edilebilir. Birden çok bıçak ağzı olan kamp ürünleri çok yönlü kullanıma sahiptir.

Kamp yaşamının bir başka olmazsa olmazı aydınlatma ürünleridir. Yaygın olarak kullanılan el fenerleri, yönünüzü bulmak için idealdir, direkt ışık sağlar. Kafa fenerleri ise ellerinizi özgürce kullanmanızı sağlar.

Matlar hem zeminle aranızda tampon görevi görür, hem de ısı yalıtımı sağlar. Kamp yatağı seçerken iklimi göz önünde bulundurmanız gerekir. Şişirilebilir kamp yatakları konforludur ve iyi ısı yalıtımı yapar; ancak büyük olduğu için taşınması zordur. Köpüklü ürünler ise havayla şişirilen yataklara göre daha iyi yalıtım yapar, hafiftir ve ekonomiktir.

İhtiyacınız olabilecek fenerden su torbasına, çakıdan pusulaya, el telsizinden yemek termosuna her türlü ayrıntıyı kamp kurmadan önce düşünmeniz, keyifli bir macera için ekipmanınızı iyi oluşturmanız gerekir.

Reklam
Reklam

Bu bilgiler [

Sporcum.com](http://www.sporcum.com/) tarafından sağlanmıştır.