Kampüsü Botanik Bahçesine Dönüştürüyorlar

Artvin Çoruh Üniversitesi'nce (AÇÜ) hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenip, turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesine yönelik mali

Artvin Çoruh Üniversitesi'nce (AÇÜ) hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenip, turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesine yönelik mali destek programı kapsamında kabul edilen "Artvin'in Bitki Müzesi" projesinde çalışmalar devam ediyor.

Orman Fakültesi Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zafer Ölmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin Seyitler Yerleşkesi'nde kurulması planlanan müzede Artvin'de olmayan egzotik bitkileri yetiştirdiklerini ve ileride yurt dışından birçok kişinin müzeyi görmeye geleceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Yöre halkına ve Orman Fakültesi'nde okuyan öğrencilere bölgede olmayan bitkileri tanıtmak istediklerini vurgulayan Ölmez, "Özellikle Artvin'de olmayan egzotik bitkileri bir yerde toplayıp öğrencilere ve halka tanıtmak, aynı zamanda da bir dinlenme mekanı yapmak istedik. Önümüzdeki dönemlerde vatandaşların buraya gelip, vakitlerini burada geçirmelerini istiyoruz" dedi.

Ölmez, Artvin'in biyolojik bitki türü çeşitliliği bakımından çok zengin olduğunu belirterek, insanların doğada birçok türü görebildiklerini fakat müzedeki türleri bu bölgede görme şanslarının olmadığını ifade etti.

-"Bölge turizmini canlandıracak" -

Bitki müzesi projesinin üniversite yerleşkesinde oluşturulmasının önemli olduğunu anlatan Ölmez, müzeyle bölgenin tanıtımına, yörenin cazibe merkezi haline gelmesine, Artvin'e gelen turist sayısının ve ortalama kalış süresinin artırılmasına, bu sayede bölge ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlamanın amaçlandığını vurguladı.

Asıl amaçlarının ise farklı türleri öğrencilere tanıtmak olduğunu dile getiren Ölmez, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Orman Fakültesi'nde okuyan öğrencilerimizin bu farklı bitkileri öğrenip okulumuzdan ayrılmaları bizim için çok önemli. Burada aynı zamanda bir koleksiyon da yapmış oluyoruz. Müzemizde bulunan bitkilerin hepsi sertifikalı ve kaynağı belli. Bu bitkilerden ilerleyen zamanlarda materyal elde edip başka yerlere de dikebiliriz. Ayrıca dünyada birçok arboretum (botanik bahçesi) var. Bunlar karşılıklı olarak anlaşmalar imzalıyorlar. Bu anlaşmalar çerçevesinde tohum transferi yapabiliyorsunuz. Mesela biz buradan Batum'a, oradakiler de buraya materyal verebilir. Dünyanın pek çok yerinden böyle transferler olabilir."

-320 farklı tür dikildi-

Ölmez, 30 dekar alana her birinden üçer adet olmak üzere 320 farklı türden yaklaşık 960 bitki dikildiğini, bitkilerin su ihtiyacını karşılamak için de damlama sulama sistemi kurulduğunu söyledi.

Hedeflerinin projeyi bütün kampüse yaymak olduğunu anlatan Ölmez, "320 tür aslında başlangıç için dikildi. Biz bunu daha da çoğaltmak istiyoruz. Çünkü arboretumların sonu yok, bulduğunuz alan boyunca bitki dikebilirsiniz. Bölgede yaşayabilecek ne kadar bitki türü varsa hepsini getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Ölmez, projenin, öğretim üyeleri ile öğrenciler başta olmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar ve orman mühendislerinin, peyzaj mimarlarının, araştırma kurumlarının, yerli, yabancı bilim adamlarının, doğa sevenlerin yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara açık bir laboratuvar olarak hizmet vereceğini söyledi.

Projenin toplam maliyetinin 312 bin 992 lira olduğunu söyleyen Ölmez, projeye DOKA'nın 234 bin 774 liralık katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: