Kamu alımlarında yerli malını teşvik için strateji talep edildi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında yapılan ‘İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme’ toplantısında kamunun yerli ürün...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında yapılan ‘İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme’ toplantısında kamunun yerli ürün alımının teşviki için yeni strateji geliştirilmesi talep edildi.
Ekonomi Bakanlığı’nda yapılan toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirisinde sektörlere ilişkin kararlar alındı. Makine sektöründe girdi tedarik zincirinde önemli olan demir-çelikte dış bağımlılığın azaltılması ve maliyetlerin düşürülmesinin sektörün rekabet gücünü artıracağı değerlendirildi.
Sektörde işbirliği ağlarının geliştirilmesi kararlaştırıldı, önemli bir alt bileşen olan elektronikte rekabetçi bir Ar-Ge yapısına sahip olunması için birleştirici/yönlendirici bir çatı oluşturulması sonuç bildirgesine girdi. Küresel çapta bilinilirliği olan en az bir endüstriyel elektronik markasına sahip olunması 2023 hedefine ulaşmada önemli destek olacağına işaret edildi. Sektörün Ulusal Odak Projeleri ve Kamu Tedariği İçin Stratejik Yaklaşım geliştirilmesi yoluyla desteklenmesi uygun bulundu.

Reklam
Reklam

RAFİNERİ YATIRIMLARI
Kimya sektörüne ilişkin olarak ise tüm sektörlere girdi veren bu alanda temel hammaddelerde dış bağımlılığın azaltılması ve yurtiçi üretimin artırılması amacıyla rafineri ile petrokimya entegre yatırımlarının yapılması gerektiği değerlendirildi.
2010’da toplam ithalat gerçekleştirilen ve Türkiye’nin dünyanın en büyük ithalatçıları arasında yer aldığı ve 2010 yılında 5,7 milyar dolarlık polietilen, polipropilen, polisitren, PVC ve polietilen teraftalat ithalatını azaltmak için üretime dönük yatırımlara öncelik verilmesi gerektiği kararlaştırıldı.
Türkiye’nin yüzde 100 dış bağımlılığı olan kauçukta, iç tedarik imkanlarının artırılması için geri dönüşüm tesis yatırımlarına öncelik verilmesi, dış tedarikte verimliliğin ve etkinliğin sağlanması için ortak tedarik imkanlarının artırılması ele alındı.
KAMU ALIMLARINDA YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI YETERLİ DEĞİL
Kamu alımlarında yerli üretimin desteklenmesi, makine sanayinin iç pazar imkanlarını kullanarak rekabet gücünü artırabilmesi ve gelişebilmesi açısından önemli olduğuna işaret edilerek, “Her ne kadar kamu İhale Kanunu’nun 63. Maddesi yerli üretim lehine yüzde 15 fiyat avantajı sağlıyor görünse de, bu madde; başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kurumlarının ihtiyaçlarını yurtiçi/yurtdışı kaynaklardan tedarik tercihlerini etkilememektedir. “Kamu Tedariği İçin Stratejik Yaklaşım” geliştirilmesi gerekmektedir.” denildi.
Toplantıya kurulun daimi üyelerinden Maliye Bakanlığı Müsteşarı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Savunma Sanayi Müsteşarı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Türk Eximbank’tan üst düzey temsilcilerin yanı sıra, Türk iş dünyasının çatı örgütleri, sivil toplum kuruluşları, sektör dernekleri, ihracatçı birlik temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz