Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu'dan 'Akil Adamlar' Önerisine Destek

Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Akil Adamlar’ önerisini değerlendirdi. Kurumun başındaki...

Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Akil Adamlar’ önerisini değerlendirdi. Kurumun başındaki kamu ifadesinin yanıltmaması gerektiğine işaret eden Ömeroğlu, “Her zaman için birey haklarının yanında olacağımızı ifade ettim. Akil adamlar içerisinde görünür müyüm, görünmez miyim bilemiyorum ancak ülkemin yararı için, toplumsal barışın sağlanması için, bu terörün bitmesi için bana ve kurumuma ne gibi görev düşüyorsa gerek ben, gerekse Ombudsman arkadaşlarımız biz buna hep hazırız.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin ilk Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu'nun Ankara Marriot Otel'de Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert ve AB ülkelerinin büyükelçileri onuruna yemek verdi. 12 Haziran 2012 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini aktaran Ömeroğlu, AB Ombudsmanı Diamandouros’a ve AB üyesi ülkelerin Ombudsmanlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti. Türkiye’nin AB sürecinde müzakerelerin başlaması ile başlayan adımları anlatan Ömeroğlu, bu değişimin sadece metinlerde kalmadığını, bireyin devlet karşısında konumu yeniden tanımlanarak bireyin devlet mekanizması karşısında güçlendiğini belirtti. Ömeroğlu, bu değişimin en önemli göstergesinin birey odaklı yönetim anlayışının kamu idaresinde yerleşmeye başlaması olduğuna dikkat çekti.

“29 MART 2013 TARİHİNDE ŞİKAYETLERİ ALMAYA BAYLAYACAĞIZ”

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun vatandaş-devlet ilişkisinde daima vatandaşın menfaati doğrultusunda hareket edeceğini aktaran Ömeroğlu, başvuruların sonucunda da denetimlerle birlikte hatalı işlemin geri alınması, özür dilenmesi, tazminat ödenmesi veya sulh yoluyla çözümlenmesinin önerilebileceğini bildirdi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne bağlı kalınarak iyi yönetimin egemen kılınacağını anlatan Ömeroğlu, kurumun 29 Mart 2013 tarihinden itibaren şikayetleri almaya başlayacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

KURUMUN, AB MÜZAKERELERİNE KATKISI

Kurumun çalışmalarında özellikle Avrupa ülkelerinin desteğinin önemine işaret eden Ömeroğlu, AB ile yürütülen üyelik müzakereleri kapsamında Kopenhang Kriterleri, partilerin kapatılmasına ilişkin Venedik Kriterleri, yerel yönetimler yönünde Yerel Yönetimlerde Özerlik Şartı, azınlıkların korunması yönünde Ulusal Azınlıkların Korunması İçin Çerçeve Sözleşmelerinin temel referansları olduğunu söyledi. Ömeroğlu, bu çerçevede KDK’nin çalışmaya başlamasının halihazırda devam etmekte olan ‘pozitif ajanda’ çalışmalarına ve ‘Yargı ve Temel Haklar Faslı’nda müzakerelerin açılmasına olumlu katkısı olacağına inandığını ifade etti.

AB’DEN 2 MİLYON EUROLUK DESTEK

KDK’nıN teşkilatlanması noktasında AB’nin eşleştirme ve teknik yardım projesi bazında vereceği 2 milyon Avroluk desteğin altını çizen Ömeroğlu, kurumun yönetiminde AB ile Paris ilkeleri standartlarını yakalamasına önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Ömeroğlu, buluşmanın gerçekleştiği güne de dikkat çekerek, ilkbaharın başlangıcı olan Nevruz Bayramı’nda davete iştiraklerinden dolayı katılımcılara teşekkür etti.

Reklam
Reklam

“ŞİKAYETLER ÜCRETSİZ VE HIZLI ALINACAK”

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Ömeroğlu, kurumun işleyişinin nasıl olacağı ve daha çok hangi alanlarda yoğun şikayetler bekledikleri yönündeki bir soruya şöyle cevap verdi: “29 Mart’tan itibaren şikayetler alınmaya baylanılacaktır. Şuanda hangi alanlarda şikayetlerin yoğunlaşacağını ön görmek mümkün değildir. Ancak toplumumuzda bazı alanların daha hassas olduğu, vatandaşın daha çok şikayet olduğu alanlar da bulunmaktadır. Şimdi ben bunları tek tek saymaya kalksam o kurumun bakanlıklarını, başında bulunan insanlarını suçlamış olabilirim. Bu anlamda vatandaş en seri, en ucuz şekilde, hiçbir engelle karşılaşmadan, bizzat gelerek, elektronik ortamda önceden hazırlanmış formları doldurarak bize ulaşabileceklerdir.”

Yargı yolundan farklı olarak hem hiçbir ücret almadan ve hızlı şekilde kuruma müracaat imkanlarının sağlanacağını kaydeden Ömeroğlu, yakın zamanda medyada ve kamu spotları ile vatandaşlara ulaşacaklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

“SÜRECİN OLUMLU SONUÇLANMASINI ÜMİTLE BEKLİYORUZ”

Başbakan Erdoğan’ın Çözüm Süreci kapsamında bir akil adamlar heyetinin oluşturulmasına yönelik sözlerini hatırlatan başka bir gazeteci, Ömeroğlu’na ‘size böyle bir teklif gelse ne düşünürsünüz?’ şeklinde bir soru yöneltti. AB’nin de bildiği gibi Türkiye’de bir Kürt sorunu olgusunun olduğuna değinen Ömeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine bildiğiniz gibi bu sorunun bitirilmesi için özellikle Sayın Başbakan, hükümet ve muhatapları büyük gayret göstermektedirler. AB’nin de önerdiği gibi bu sorun siyasi anlamda anayasal değişiklik önermektedir. Akil adamlar çağrısı bu süreçte önemli. Kurumun başındaki kamu ifadesi sizleri yanıltmasın, biz her zaman için birey haklarının yanında olacağımızı ifade ettim. Akil adamlar içerisinde görünür müyüm, görünmez miyim bilemiyorum ancak ülkemin yararı için, toplumsal barışın sağlanması için, bu terörün bitmesi için bana ve kurumuma ne gibi görev düşüyorsa gerek ben gerekse Ombudsman arkadaşlarımız biz buna hep hazırız. Dolayısıyla bizde bu sürecin olumlu ve barış içerisinde sonuçlanmasını ümitle bekliyoruz.”

Reklam
Reklam

RİPERT: HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert de KDK’nın Türkiye’yi AB’ye yaklaştıran olumlu bir adım olarak adlandırdı. Kurumun insan haklarının korunması, demokrasinin gelişmesi anlamında çok önemli katkılarının olacağını belirten Ripert, kurumun tarafsızlığının önemine dikkat çekti. Kurumun başına doğru bir isimin seçildiğini dile getiren Ripert, AB’nin her türlü desteği vereceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz