Kamu, çok yıllı yatırımlardan uzak duracak

Kamu kurumları, 2010-2012 döneminde zorunlu olmadıkça çok yıllı yeni projelerden uzak duracak.

ANKARA (ANKA) –Kamu kurumları 2010-2012 döneminde harcama programlarını gözden geçirep, yapılabilirliğini yitirmiş projelerini tasfiye edecek. Zorunlu olmadıkça, çok yıllı yeni projelere başlanmayacak. 2010-2012 döneminde, kamu idarelerinin proje maliyetinde sabit fiyatlarla yüzde 30’u aşan artış olması halinde, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından güncel keşfe dayanan yeni yapılabilirlik etüdü istenecek, proje hakkında son karar bu etüde dayandırılacak.

DPT’nin hazırladığı 2010-2012 Dönemi Yatırım Programı Rehberi’nde, kamu idarelerinin çok yıllı yeni projelere başlanmaması istendi. Özellikle Orta Vadeli Plan'da 2011'de kamunun sabit yatırımlarının yüzde 4.6 oranında azaltılması, 2012 için ise sadece yüzde 2.6'lık bir artış öngörülmesi nedeniyle, acil ve çok zorunlu haller dışında yatırım programına çok yıllı yeni proje alınmayacak. Getirilen bu sınırlamaya yatırım programı uygulama sürecinde de devam edilecek. Yıllık proje tekliflerinin yatırım programına alınmasında ise azami ölçüde seçici olunacak. Bu arada Orta Vadeli Pragram'da 2009 yılında kamunun sabit sermaye yatırımlarının sabit fiyatlarla 0.6, 2010 yılında ise yüzde 5.7 artacağı tahmin edilmişti.

Reklam
Reklam

-HARCAMALAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK-

2010-2012 döneminde kamu yatırımlarını yeniden önceliklendirecek olan kamu idareleri, harcama programları gözden geçirip, önceliğini ve yapılabilirliğini yitirmiş projelerini tasfiye edecek. Proje maliyetinde sabit fiyatlarla yüzde 30’u aşan oranda artış olması halinde, DPT Müsteşarlığı tarafından güncel keşfe dayanan yeni yapılabilirlik etüdü istenecek ve proje hakkındaki nihai karar bu etüde dayandırılacak.

DPT Müsteşarlığı gerekli gördüğü takdirde yatırım programında yer alan projelerin ortalama tamamlanma süresini azaltma yönünde ihtiyaç duyulabilecek ilave tedbirleri almaya yetkili olacak. Kuruluşlar, geçmiş yıllarda rasyonelleştirme faaliyeti kapsamında yatırım programından çıkarılan projelerin yatırım programına alınmasına yönelik taleplerde bulunmayacak.

-YATIRIMLARDA KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELLERİ YAYGINLAŞTIRILACAK-

Yatırımların finansmanında kamu-özel işbirliği modellerinin kullanımı yaygınlaştırılacak.Yatırım hacmini artırma ve yatırımlara hız kazandırmak amacıyla kamu özel sektör işbirliği modelinin yasal altyapısı 2010 yılında tamamlanacak ve bu modelle gerçekleştirilecek proje sayısı artırılacak.

Reklam
Reklam

-KAYNAĞI NE OLURSA OLSUN AMBULANS VE İTFAİYE ARACI ALINMAYACAK-

2010 yılında zorunlu haller dışında, kaynağı ne olursa olsun, ambulans, itfaiye aracı gibi sağlık, savunma ve güvenlik açısından özel nitelikli taşıtlar dışında taşıt alımı yapılmayacak

-KAMU HİZMET BİNALARINA VERİLECEK ÖDENEKLERDE, FİZİKİ GERÇEKLEŞMEYE BAKILACAK-

2010 yılında kamu hizmet binalarına yapılacak ödenek tahsislerinde, önemli oranda fiziki gerçekleşmesi bulunan projelere öncelik verilecek. Çok zorunlu haller dışında idari nitelikli kamu hizmet binalarıyla, mevcut kamu hizmet binalarının büyük bakım ve onarımları için ödenek tahsis edilmeyecek.

-SOSYAL TESİS YATIRIMI YAPILMAYACAK-

2010 yılında, güvenlik nedeni ve işin yürütülmesi açısından mutlak zorunluluk bulunması hali dışında lojman, memur evi, kamp, kreş, misafirhane ve benzeri yeni sosyal tesis yatırımı başlatılmayacak. Çok zorunlu haller dışında mevcut tesislerin bakım ve onarımları için ödenek tahsis edilmeyecek.

-BİRKAÇ YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK DIŞ KREDİLİ PROJELERE ÖNCELİK VERİLECEK-

Reklam
Reklam

Yatırım programlarında ihaleli olarak devam eden dış kredili projeler arasından sektörel açıdan öncelikli, dış kredi kullanımları önemli bir seviyeye gelmiş, önümüzdeki bir veya iki yıl içinde tamamlanabilecek nitelikte olan dış kredili projelere öncelik verilecek, bu projeler zamanında bitirilecek şekilde yeterli tahsis yapılacak.

-5 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE YATIRIMLARDA FİZİBİLİTE RAPORU ZORUNLU OLACAK-

Proje maliyeti 5 milyon TL ve üzerinde olan yeni yatırım projesi tekliflerinde, projelerin teknik, finansal, ekonomik ve sosyal gerekçesinin, yapılabilirliğinin, önceliğinin ve çevreye etkilerinin fayda-maliyet veya maliyet etkinlik analizi ile ortaya konulduğu ayrıntılı fizibilite raporunun hazırlanması zorunlu olacak. Kesin projeye dayandırılmak şartıyla hazırlanacak ayrıntılı fizibilite raporu ve ilgili mevzuatın gerektirmesi durumunda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Belgesi bulunmayan yeni projeler yatırım programına teklif edilmeyecek.

-YENİ TOPLULAŞTIRILMIŞ PROJELERDE “PROJE TEKLİF FORMU” DOLDURULACAK-

Reklam
Reklam

Ancak, proje maliyetine bakılmazsızın, toplu ve yatırım programında tadat edilmemiş toplulaştırılmış projelerde, fizibilite raporu yerine “proje teklif formu” doldurulacak. Teknolojik araştırma sektörü için araştırma altyapı ve bilim insanı yetiştirme proje teklifleri Mayıs 2009 sonu itibarıyla alınmış olduğu için, yeni proje önerisinde bulunulmayacak.

-YERLİ KAYNAKLARLA GERÇEKLEŞECEK PROJELERDE DIŞ FİNANSMAN ARAYIŞINA GİRİLMEYECEK-

Yatırımlarla bağlantılı kamulaştırma teklifleri toplam ödenek teklif tavanı içinde yer alacak. Yatırım ödenek tekliflerine dahil edilmeyecek, projelerle bağlantısı kurularak ayrıca verilecek. Ulusal kaynaklarla gerçekleştirilebilecek kamu projeleri için dış finansman arayışına girilmeyecek, dış finansmana ihtiyaç duyulan zorunlu durumlarda ise nihai dış finansman kararı alternatif finansman kaynakları arasında yapılacak karşılaştırmalı değerlendirmeye dayandırılacak. Kamu yatırım programıyla ilişkilendirilmesi gereken bütün projelere dış finansman kaynaklarının kullandırılmasında “Yıllık Yatırım Programında Yer Alan Projelere Dış Finansman Sağlanmasına İlişkin Esas ve Usullere Dair Tebliğ”de yer alan hususlara uyulacak. Bulunacak kredinin finansman maliyeti dikkate alınarak proje öncelikleri açısından DPT Müsteşarlığı görüşüne, dış finansman imkanının genel büyüklüğü konusunda ise Hazine Müsteşarlığının görüşüne başvurulacak.

Reklam
Reklam

-ÖDENEK VERİLMEDİKÇE KAMULAŞTIRMA YAPILMAYACAK-

Yeterli ödenek temin edilmeden kamulaştırma işlemine başlanamayacağından, kamulaştırma ödenek teklifleri projelerin gerçek kamulaştırma ihtiyacını yansıtacak şekilde proje bazında yapılacak.

-YATIRIM TEKLİFLERİ 2010 YILI FİYATLARIYLA HAZIRLANACAK-

2010-2012 dönemi yatırım teklifleri 2010 yılı fiyatlarıyla ve bin TL bazında hazırlanacak. 2010 yılı kur değeri gösterge niteliğinde olmak üzere, yıllık ortalama 1 dolar, 1, 6043 TL değerinde kabul edilecek. 2009 Sonuna Kadar Tahmini Kümülatif Harcama" ve "Proje Tutarı" 2010 yılı fiyatlarıyla verilecek. 2010 yılı için deflatör 1,0000000 kabul edilirken, 2011'de 1,0450000, 2012'de 1,0920250 olacak. 2010 sonrası için belirlenecek yatırım harcama tahminlerinin, söz konusu yıllara ait kuruluş yatırım tavanları ile uyumlu olmasına özen gösterilecek.