Kamu Denetçiliği Kurumu, Ilk Kararında ÖSYM'ye Tavsiyede Bulundu

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), gelen şikayetlerle ilgili ilk tavsiye kararını açıkladı. Kurumun ilk tavsiye kararı...

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), gelen şikayetlerle ilgili ilk tavsiye kararını açıkladı. Kurumun ilk tavsiye kararı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan iki sınav tarihinin çakışmasının doğurduğu hak kaybıyla ilgili oldu.

Sınav tarihine iki gün kala başvuru hakkında karar verildiğine dikkat çeken KDK, şikayetçinin mağdur olduğuna işaret etti. Kurumun, tavsiye kararında, “Her iki sınava da müracaat etmelerine rağmen 21.07.2013 tarihinde yapılacak olan iki sınavdan birisini tercih etmek zorunda kalacak olan adayların hak kaybına uğramaması için sınav tarihlerinin değiştirilmek suretiyle YÖK ve ÖSYM'nin hatalı işleminin ivedilikle düzeltilmesi veya iki sınava da girmeye hak kazanmış adayların giremeyecekleri sınavlara eş değerli yeni bir işlemin tesisi hususunda tavsiyede bulunmasına karar verildi.” denildi.

Reklam
Reklam

29 Mart 2013 tarihinden itibaren şikayet almaya başlayan KDK, ilk kararını Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı için yapılan şikayet başvurusunda verdi. Hem Açık Öğretim Fakültesi Adalet Programı hem de Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olan şikayetçi T. E.'nin, ÖSYM'nin aynı gün ve saatte (21 Temmuz 2013 saat 09.30) yapacağını duyurduğu Dikey Geçiş Sınavı ve teknik öğretmenler için Mühendislik Tamamlama Programı Giriş Sınavı'nın farklı tarihlerde yapılmasına ilişkin başvuru değerlendirildi.

ÖSYM: HER İKİ SINAVA GİRECEK ADAY PORTFÖYÜ FARKLI

KDK, söz konusu başvurunun ardından sınavı yapan ÖSYM Başkanlığı’ndan bilgi ve belge istedi. ÖSYM’nin cevabında, mühendislik tamamlama sınavının 2006 yılından bu yana ilk defa uygulanacağını belirtildi. Yine ÖSYM, her iki sınava katılacak aday portföylerinin farklı olduğunu, mühendislik tamamlama sınavına teknik öğretmenlerin, DGS’ye ise iki yıllık eğitim veren meslek yüksek okulu ve açık öğretim ön lisans mezunlarının gireceğini ifade etti. ÖSYM, cevabında, iki ayrı sınavın aynı tarihlerde yapılmasına yönelik kararda isabetsizlik bulunmadığını paylaştı.

Reklam
Reklam

KARAR: MAĞDUR OLACAKTIR

KDK, başvurunun ve ilgili kurumdan gelen cevabın hukuka ve hakkaniyete uygunluğunun denetiminin ardından kararını verdi. Kurumun karar açıklaması şöyle: “Açıklanan gerekçelerle kurumumuza yapılan şikayet başvurularından, DGS için başvuran bir kısım adayların daha sonra aynı tarihte yapılacağı ilan edilen mühendislik tamamlama sınavına girmelerinin imkansızlığı karşısında bu sınava giriş için başvuruda bulunmadıkları, bir kısmının ise her iki sınav için de başvuruda bulundukları görülmektedir. Her iki durumda da adaylar sınavların eş zamanlı yapılması sebebiyle girmeye hak kazandıkları iki sınavdan birisini seçmek durumunda bırakıldıkları için mağdur olacaktır.

DGS'ye başvurmuş olmakla beraber şikayetçi ve onun gibi mühendislik tamamlama sınavına bu sebeple başvuru yapamayanlar ile her iki sınava da müracaat etmelerine rağmen 21.07.2013 tarihinde yapılacak olan iki sınavdan birisini tercih etmek zorunda kalacak olan adayların hak kaybına uğramaması için sınav tarihlerinin değiştirilmek suretiyle YÖK ve ÖSYM'nin hatalı işleminin ivedilikle düzeltilmesi veya iki sınava da girmeye hak kazanmış adayların giremeyecekleri sınavlara eş değerli yeni bir işlemin tesisi hususunda tavsiyede bulunmasına, 6328 sayılı Kanun'un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca YÖK ve ÖSYM'nin bu karar üzerinde tesis edilecek işlem ya da tavsiye edilen çözümün uygulanabilir nitelikte görülmediği taktirde gerekçenin 30 gün içinde kuruma bildirilmesinin zorunlu olduğuna, bu kararın şikayetçi ve ilgili idareye tebliğine karar verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: