Kamu kaynaklı kırılganlığı azaltmak zorundayız

Ankara (AA)- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2007'de siyasetin yeniden ekonominin önüne geçmesi ve seçim sürecinin mali disiplini bozduğunu ifade ederken, "Şimdi ilk olarak, bozulan mali disiplini yeniden tesis ederek, kamu kaynaklı kırılganlığı azaltmak zorundayız" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AA muhabirinin Türk ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı.

Hisarcıklıoğlu, ekonominin kırılganlığının ikiz açıklara dayandığını ifade ederek, hem kamu bütçesinin devamlı ve yüksek açıklar verdiğini, hem de dış ticaret açığından kaynaklı cari açığın olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Kamu maliyesindeki açığın, kamu borçlanma gereğini doğurduğunu ve borç çevrilmesini güçleştirdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, cari açığın ise Türkiye'yi dış finansmana bağımlı hale getirdiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"2007'de siyasetin yeniden ekonominin önüne geçmesi ve seçim süreci, mali disiplini bozdu. Şimdi ilk olarak, bozulan mali disiplini yeniden tesis ederek, kamu kaynaklı kırılganlığı azaltmak zorundayız. Bunu sağlamanın yolu, uzun süredir enflasyonun çok üzerinde artış gösteren cari harcamaları denetim altına almaktan geçiyor. Dış ticaret açığından kaynaklanan cari açık konusu ise ancak orta-uzun vadede çözümlenebilir."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, enflasyon hedefinde iki önemli riskin hala mevcut olduğunu da belirterek, bu riskleri yurtdışı piyasalar ve özellikle enerji fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi ile yurtiçinde kuraklığa bağlı gıda fiyatlarındaki artış olarak sıraladı. Hisarcıklıoğlu, "Buna rağmen ilk 8 aydaki gidişat, enflasyonun geçen yıldan daha aşağı bir noktada sonuçlanacağını gösteriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Hisarcıklıoğlu, yeni bir reform hamlesi ile ikinci nesil reformlar adını verdikleri ve küresel rekabet gücü kazandırmayı hedefleyen yapısal reformların tamamlanmasını istedi.

Bir başka soruya verdiği yanıtta dış ticaret rakamlarındaki artışın, Türk imalat sanayinin küresel ekonomiye hızla entegre olduğunu gösterdiğini, ancak bu bütünleşmenin tamamen stratejiden yoksun bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen TOBB Başkanı, şunları kaydetti:

"Son dönemde hızla artmakta olan cari açığın yarattığı kırılganlık da işte bu stratejisizlikle yakından alakalı. Kamu-özel sektör arasında bir diyalog mekanizması tesis edilmezse, sanayi envanteri sistemi kurulmazsa, bundan sonra da, benzer stratejik hatalar yapılması işten bile değildir. Yükselen sektörlerimizde yerel kümelenmelerin cılız olması, ithalatı kamçılamakta, cari açığın yarattığı kırılganlığı derinleştirmektedir."

Hisarcıklıoğlu, 2008 sonrasındaki dönemde eğer kamudaki mali disiplin devam eder ve borçlanma gereği düşürülürse, IMF ile yeni bir finansman temeline dayalı anlaşmaya yapmaya gerek kalmayacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türk iş dünyası olarak, hükümetten ekonomideki talepleriniz neler" şeklindeki bir soruya ise şu karşılığı verdi:"Artan dış ticaret açığı, sektörlerde ortaya çıkan asimetrik büyüme (ikili yapı), yani ekonomik büyümeden faydalananlar kadar bundan yeterli payı alamayanların varlığı ve istihdam sorunu yeni bir yol haritası ihtiyacını ortaya çıkartıyor. Komşu kar ediyor diye onun yaptığının aynısını kopyalama anlayışını değiştirecek, komşunun yaptığına ben nasıl
değer katarım anlayışını destekleyecek politikalar hayata geçirilmelidir."