Kamu kuruluşları kemer sıkacak

ANKARA(ANKA)-IMF'nin "net bir şekilde ortaya konmasını" istediği tedbir paketi şekillenmeye başladı. Seçim öncesi gelir arttırıcı önlemlerden uzak duran Hükümet, kamu kuruluşlarının harcamalarını kısacak ve zorunlu olmayan yatırımlara bloke koyacak. Akaryakıt gibi, cari harcamalardan kırtasiye alımına, taşeron firmalardan alınan hizmetlerden ilaç alımına kadar birçok alanda tasarrufa gidilecek.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Maliye Bakanlığı ile yaptığı çalışma sonucunda 2007 tedbir paketinin alt yapısını şekillendirdi.

Reklam
Reklam

IMF'nin istediği 3.8 milyar YTL tutarındaki tedbir paketi 5 milyar 51 milyon YTL'ye yükseldi.

KİT ve Merkezi Yönetim Bütçesi harcamalarında GSMH'nin yüzde 0.6'sı kadar öngörülen tedbir paketi yüzde 0.2 oranda arttırıldı. KİT'ler ve merkezi yönetim bütçe harcamalarında daha fazla tasarrufa gidilmesi öngörüldü. IMF'nin "net bir şekilde" ortaya konmasını istediği paket, mayıs ayında yapılacak Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu toplantısı öncesinde netleşecek.

HÜKÜMET TEMKİNLİ

Hükümet, vergi artışı ve zam konularında seçim öncesinde temkinli davranırken, 5 milyar 51 milyon YTL olarak öngörülen tedbir paketi kapsamında kamu kemer sıkacak. Paketin ilk ayağını "ödeneklerde bloke ve sağlık harcamalarında kısıntı" oluşturuyor. Kamu kurumları bilişim harcamaları gibi yüksek maliyetli projelerde zorunlu olmadıkça alım yapmayacak. Kurumları temizlik gibi hizmeti ve malzeme alımlarında kısıntıya gidilecek. Bütçede yer alan yatırım ödeneklerinde yüzde 2-10 arasında değişen oranlarda kısıntı yapılması öngörülüyor. Özel bütçeli kuruluşlara yapılacak sermaye transferlerinde de kısıntıya gidilecek. Akaryakıt gibi cari harcamalarda da tasarruf edilecek.

Reklam
Reklam

SAĞLIK MERCEK ALTINDA

Maliye uzmanları, paketin gider bölümünde de ilk hedefin sağlık harcamalarında kesinti olduğuna dikkat çekiyor. Doktorların ilaç yazma sayısı ve referans ilaç uygulaması takip edilecek. Bu kapsamda, ilaç harcamalarının kontrol altına alınması için biyo-eşdeğerlilik grubunda yer alan geri ödenebilir, en ucuz ve en pahalı ilaç fiyat aralığının yüzde 22'den yüzde 20'ye düşürülmesi, jenerik ve orijinal ilaçlar arasındaki fiyat oranının yüzde 80'den yüzde 72'ye indirilmesi planlanıyor.

KIRTASİYE MALZEMELERİ AZALTILACAK

Kamu kurumları, bilgisayar gibi pahalı giderler konusunda zorunlu olmadıkça alım yapmayacak. Kağıttan kaleme kadar birçok kırtasiye malzemesi ve temizlik ürünlerinin alımında da tedbirli davranılacak. Kamu kurumlarının ihale yoluyla taşeron firmalardan aldığı hizmetler konusunda da sınırlama geliyor.

FİYAT ARTIŞLARI SON ÇARE

Maliye yetkilileri, özellikle maliyetlerin nasıl düşürüleceği konusunda yoğunlaştıklarını belirtirken, vergi artışı ya da zam konusunun en son çare olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Reklam
Reklam