Kamu Kurumlarına Halkla İlişkiler Eğitimi

Ordu Valiliği, vatandaşların kamu kurumlarına, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının...

Ordu Valiliği, vatandaşların kamu kurumlarına, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ve elektronik posta yoluyla yaptıkları başvuruların takibi, zamanında sonuçlandırılması, kaymakamlıklar ve kamu kurumlarındaki halkla ilişkiler personellerinin mevzuat bilgilerini tazelemek ve uygulamada görülen aksaklıkları gidermek amacıyla “Eğitim Toplantısı” düzenledi.

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “Eğitim Toplantısı”na, Vali Vekili Abdullah Demir, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, Valilik Basın Şefi Celal Temel, Valilik BİMER sorumlusu Meral İnoğlu, Halkla İlişkiler Memuru Aydın Kuru ile kaymakamlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının BİMER ve halkla ilişkiler birimi sorumluları katıldı.

Reklam
Reklam

“Eğitim Toplantısı”nın açılışında bir konuşma yapan Vali Vekili Abdullah Demir, ”Yıllardır klasik anlamda yapılan kamu hizmetlerinde, bilişim teknolojisinin yaygınlaşmasıyla e-devlet modeline geçilmiş ve artık bir çok hizmet elektronik ortamda verilmeye başlanmıştır. Vatandaşlarımızın devlet kurumlarıyla olan irtibatları da genelde elektronik ortama taşınmıştır. Vatandaşlarımızın Anayasal hakları gereği devlet kurumlarına yönelik talep, şikayet, ihbar, görüş, öneri, bilgi alma gibi başvurularının çoğunluğu bilişim sistemleri kullanılarak gerçekleştiriliyor. Her geçen gün daha çok elektronik ortama taşınan başvuruların takibi ve yasal süresi içerisinde sonuçlandırılması önem arz etmektedir. Gerçekleştirdiğimiz bu toplantıyla birlikte bu eğitimin önemi de ortaya çıkmış oluyor” dedi.

2012 yılında Ordu Valiliği’ne 3856 adet BİMER başvurusu, 2 bin 44 adet Bilgi Edinme Başvurusu, 680 adet elektronik posta başvurusu yapıldığını ifade eden Vali Vekili Abdullah Demir, katılımcılara seslenerek ”Yapacağınız hatalı bir işlem büyük sorumluluklara yol açabilir. Bilgi Edinme Kanunu, Dilekçe Kanunu, BİMER) ve elektronik posta başvuruları konularında gereken hassasiyeti göstererek çalışmalarınızı en iyi şekilde yürüteceğinize ve bu toplantının da faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ordu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, Bilgi Edinme Kanunu, Dilekçe Kanunu kapsamında vatandaşlar tarafından Başbakanlık İletişim Merkezi’ne ve elektronik posta başvurularının takibi ve sonuçlandırılmasında bazı aksaklıkların yaşandığının görülmesi üzerine eğitim toplantısının düzenlendiğini söyledi.

Son zamanlarda BİMER ile elektronik posta başvurularında artış olduğunu söyleyen Ordu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, uygulamalarda zaman zaman sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, daha sağlıklı bir işleyişin yürütülebilmesi için düzenlenen eğitim toplantısının yararlı olacağına inandığını belirtti.

İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, Bilgi Edinme Kanunu ile BİMER konularında katılımcılara bilgi vererek, “BİMER, Başbakanlığa yapılacak başvuruların tüm yurt sathında kabulünü ve Bakanlıklar ile valiliklere yapılan müracaatların Başbakanlıktan izlenebilmesini amaçlayan bir uygulamadır. BİMER ile oluşturulan sistem sayesinde vatandaş ile devlet arasındaki iletişim kanallarının tümü açık tutularak müracaatların her zaman ve her yerden yapılabilmesi yanı sıra, müracaatlara cevapların da hızlı, etkin ve daha ekonomik bir şekilde verilebilmesine imkan sağlanmıştır. BİMER’e telefon, internet sayfasındaki form ve e-posta ile ulaşabilmek mümkündür. En temelde BİMER, vatandaşların kamu kurumları ile ilgili bilgi, istek ve şikayetlerini iletebilecekleri bir mercidir. Bilgi Edinme Kanunu ise eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarını sağlamaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Ordu Valiliği’ne yapılan başvuruların her ay sonunda bir rapor halinde Vali Orhan Düzgün’e sunulduğunu ve hangi konularda müracaat edilip, hangilerinin çözüme kavuşturulduğunun yakından takip edildiğini vurgulayan Ordu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, vatandaşların devlet kurumlarına olan güven duygusunun sarsılmaması için başvurularının günlük olarak takip edilmesini, kısa sürede sonuçlandırılmasını ve yapılan işlemle ilgili de başvuru sahibine ve Valiliğe bilgi verilmesini istedi.

BİMER sistemi üzerinden yapılan başvurularda görülen eksiklik ve aksaklıklarla ilgili toplantıya katılanlara bilgi veren Valilik Basın Şefi Celal Temel, “BİMER sistemi yeni kayıt, sevk ve sistemden düşülmesi sırasında yaşanan aksaklıklar, birime gelen başvuruların kanuni süresi içerisinde veya hiç sonlandırılmaması, başvuru sahibine bilgi verilmeden işlemin kapatılması, gerekli durumlarda üst kuruma bilgi verilmemesi, isimsiz ihbar niteliğindeki başvuruların değerlendirilmesi ve gizlilik esaslarına riayet edilmemesi, isminin gizli tutulmasını isteyen vatandaşların isminin gizli tutulmaması, şikayet edilen kurum veya kişinin kurumuna veya bizzat şikayet edilen şahsın kendisine BİMER başvurusunun işlem yapılmak üzere yönlendirilmesi, alt birimlere gönderilen başvuruların takip edilmemesi, mevcut sisteme tanımlı kullanıcıların emekli, tayin gibi durumlarda kurumlarından ayrıldığında Valilik BİMER merkezine yeni kullanıcının bildirilmemesi, aynı kişinin birden fazla başvurusu olsa da diğer başvurularıyla birleştirilerek aynı şekilde cevaplandırılması, ihbar olan başvuruların isimsiz ve kimlik bilgileri gizlenmiş olsa da işleme alınması gerekiyor” diyerek, başvuru sahibinin sorunu çözülerek tatmin edici bilgi verilmesi gerektiğini, geçiştirmeli yapılan bilgilendirme akabinde kişinin tatmin olmadığı için tekrar müracaatta bulunabildiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Bilgi Edinme Kanunu ile ilgili bilgi veren BİMER sorumlusu Meral İnoğlu ise BİMER, Bilgi Edinme Kanunu ve elektronik posta işlemlerinin aynı konular gibi algılandığını söyleyerek, bilgi edinme başvuruları ile ilgili yaşanan sorunların başında bilgi edinme başvurularının kanuni süresi olan 15 gün içinde sonuçlandırılmamasının geldiğini ifade etti.

Bilgi Edinme başvurularıyla ilgili her yıl sonunda rapor düzenlenmesi gerektiğini belirten BİMER sorumlusu Meral İnoğlu, kurumların bilgi edinme başvurularına ilişkin yılık raporlarını ocak ayı içerisinde valiliğe göndermeleri gerektiğini kaydetti.

Elektronik posta işlemleri ile ilgili bilgi veren Halkla İlişkiler Memuru Aydın Kuru da elektronik posta yoluyla yapılan başvurularda görülen eksiklikleri anlattı.

Eğitim toplantısı, toplantıya katılan kaymakamlık ve kamu kurumlarının halkla ilişkiler birimi sorumlularının, uygulamada karşılaştıkları sorunları, sıkıntıları ve ihtiyaçları dile getirmesiyle son buldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: