Kamu Mali Yönetimi Kanunu Tasarısı kabul edildi

ANKARA (ANKA)- Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik öngören tasarı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Temel kanun olarak görüşülen ve kabul edilen kanuna göre, Telekomünikasyon Kurumu tarafından sayısı sınırlandırılarak ulusal çapta, kamuya açık mobil telekomünikasyon hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen işletmeciler, süresinde ödenmeyen bedeller için abonelerine tahakkuk ettirdikleri gecikme faizi ile vasıtalı vergiler, harç ve resim gibi mali yükümlülükler ve raporlama amacıyla muhasebeleştirdikleri tahakkuk tutarları hariç olmak üzere,aylık brüt satışlarının yüzde 15'ini Hazine payı olarak ödeyecek. Aylık dönemler itibariyle hesaplanan paylar, ilgili olduğu ayı izleyen ayın yirminci günü akşamına kadar Hazine Müsteşarlığı'nın hesabına ödenecek. Hazine Müsteşarlığı hazine payı ödemekle yükümlü işletmecilerden açıklama isteme ve her türlü bilgi ve belgeyi talep etme hakkına sahip olacak. Hazine Müsteşarlığı ayrıca lisans ve kanundan doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi konularında istemde bulunabilecek.

Reklam
Reklam

Kanuna göre, her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı günü rütbe terfi veya rütbe kıdemliliği onanan subay ve astsubaylara rütbe terfi veya rütbe kıdemliliğinin onaylandığı tarihten itibaren, takip eden aybaşına kadar olan döneme ait aylık farkları ödenecek. Uzman jandarmalar da aynı düzenlemeden yararlanacak.

MEB TAHSİSLİ TAŞINMAZLARI İÇİN MALİYE BAKANI YETKİLİ OLACAK

Kanuna göre, Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli Hazine mülkiyetindeki taşınmazların Milli Eğitim Bakanlığı ile mutabık kalınarak tahsislerini kaldırma ve satışında Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, uygun görülen taşınmazlar, Maliye Bakanlığı tarafından özelleştirilmek üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirilecek. Özelleştirme gelirleri de, giderler düşüldükten sonra Hazine'ye aktarılacak. Maliye Bakanı, taşınmazların satışından elde edilen gelirleri, bir yandan genel bütçeye gelir, diğer yandan ihtiyaç duyulan yerlerde okul yapımı ve onarımı amacıyla kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine ödenek kaydetme yetkisine de sahip olacak.

Reklam
Reklam

Kanunun öngördüğü bir başka düzenlemeye göre de, her eğitim-öğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bölümü ile ilgili öğretim elemanlarının katkısıyla toplanan döner sermaye gayrisafi hasılatının en az yüzde 35'i, o kuruluş veya biriminin araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına ayrılacak. Kalan kısmı ise üniversite yönetim kurulunun belirleyeceği oranlar çerçevesinde bağlı bulunduğu üniversitenin bilimsel araştırma projeleri ile döner sermaye gelirinin elde edildiği fakülte, enstitü, yüksek okul, konservatuvar ile uygulama ve araştırma merkezlerinde görevli öğretim elemanları ve aynı birimlerde görevli personele paylaştırılacak. Öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurul'un önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulu'nca kabul edilen sağlık, teknik ve sanatla ilgili birimlerde görevli öğretim elemanlarına döner sermayeden bir ayda ayrılacak payın tutarı, bunların bir ayda alacakları aylık, yan ödeme, ödenek ve her türlü tazminat toplamının yüzde 200'ünü, diğer öğretim elemanları ile personel için ise yüzde 100'ünü geçemeyecek.

Reklam
Reklam

Sözleşmeli personele yapılacak ödeme tutarı, sözleşmeli personelin çalıştığı birim ve bulunduğu pozisyon unvanı itibariyle aynı veya benzer unvanlı memur kadrosunda çalışan, hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personel dikkate alınarak belirlenecek. Emsali bulunmayan sözleşmeli personele yapılacak ödeme tutarı ise brüt sözleşme ücretlerinin yüzde 25'ini geçemeyecek. Rektörler ve rektör yardımcıları, üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerindeki döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin birinden katkılarına bakılmaksızın bu maddedeki esaslara göre her ay pay alabilecek ve bunlara bir ayda ödenebilecek pay, bir ayda alacakları aylık, ödenek ve her türlü tazminat toplamının iki katını geçemeyecek.

TOKİ'YE İMAR PLANI YETKİSİ
Kanunla TOKİ'ye imar yetkisi verildi. Buna göre TOKİ Başkanlığı, gecekondu dönüşüm projesi uygulayacağı alanlarda veya mülkiyeti kendisine ait arsa ve arazilerde veya valiliklerce toplu konut iskan sahası olarak belirlenen alanlarda çevre ve imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde her tür ve ölçekteki planlar ile imar planları yapmaya, yaptırmaya ve tadil etmeye yetkili olacak. Bu planlar, planların belediyelere veya valiliğe intikal ettirildiği tarihten itibaren 3 ay içinde aynen veya değiştirilerek onaylanacak. Belediyeler ve valilik tarafından 3 ay içerisinde onaylanmayan planlar, Başkanlık tarafından resen onaylanacak. TOKİ Başkanlığı tarafından yapılan yapılan taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan gayrimenkul satış sözleşmeleri ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde şekil şartı aranmayacak. TOKİ, bakanlıkların talebi ve kendisinin bağlı olduğu Bakanın onayı halinde talep konusu proje ve uygulamaları yapacak veya yaptıracak. Ayrıca TOKİ, depremle ilgili dönüşüm projeleri de gerçekleştirebilecek. TOKİ'ye biri daire başkanı olmak üzere toplam 17 kadro ihdas edilecek. TOKİ'nin afetzedelere yaptığı konutlar dolayısıyla oluşan alacakları ile Hazineye ait taşınmazların devri nedeniyle oluşan borçları, bütçenin gelir ve giderleriyle ilişkilendirilmeksizin mahsup edilecek. Mahsup işlemleri sonucunda oluşacağı belirtilen yaklaşık 140 milyon YTL'lik fark, Hazine'ye ait taşınmazların TOKİ'ye devredilmesiyle kapatılacak.

Reklam
Reklam

VATANİ HİZMET TERTİBİNDEN AYLIK BAĞLANACAK
Kanuna göre, hiçbir karşılık ve menfaat gözetmeksizin üstün başarı ve gayretle Türk vatanına hizmet etmiş Türk vatandaşlarına veya bu kişilerin ölümü halinde muhtaç duruma düşen aile fertlerine, ilgili kamu kuruluşunun görüşü doğrultusunda vatani hizmet tertibinden aylık bağlanacak. Vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmış olanlardan, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık bağlanmadığı gibi, zorunlu olarak sosyal güvenlik kurumlarından birine tabi olmayı gerektiren bir işte de çalışmayanlara, 30 günlük net asgari ücret tutarı esas alınarak, dul eşlere, bu tutarın yüzde 75'i, diğer yakınlarına ise yüzde 50'si ödenecek.

"HASILAT" VE "NET HASILAT" TANIMI YAPILACAK
Kanuna göre, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede, "Hasılat" ve "Net hasılat" tanımı yapılacak. Hasılat, "Şans oyunlarının oynatılması karşılığı iştirakçilerden tahsil edilen tutardan KDV düşüldükten sonra kalan tutar" olarak tanımlanırken, "Net hasılat" ise "Hasılattan Şans Oyunları Vergisi ile oyun planlarına göre hesaplanan ödenecek ikramiyeler düşüldükten sonra kalan tutarı" ifade edecek. Lisansın verilmesinden elde edilecek bedelden, Özelleştirme Fonu'ndan karşılanan harcamalar düşüldükten sonra kalan tutar, Hazine'ye aktarılacak. Lisans sözleşmesi süresince elde edilen aylık hasılatın yüzde 3'ü lisans sahibi tarafından en geç izleyen ayın 15. günü mesai saati bitimine kadar idareye bildirim verilerek ödenecek. Lisans verilmesine ilişkin işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak. İdarece, lisans sahibi tarafından hasılatın veya diğer gelirlerin gizlendiğinin tespit edilmesi halinde, gizlenen tutar 2 kat olarak ve söz konusu tutarların bildirilmesi gereken son gün ile ödemenin yapıldığı güne kadar geçen süre gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte lisans sahibinden tahsil edilecek.

Reklam
Reklam