Kamu Yönetimi Tasarısı'nın adı değişti

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda Kamu Yönetimi Temel Kanunu görüşmelerinin bugünkü bölümü tamamlandı. CHP, komisyonlardaki muhalefetine karşılık Genel Kurul'da yumuşak bir tavır sergilerken, AK Parti önergelerle taktiğini gerçekleştirmeye ve tasarını hızlı görüşülmesine çalıştı. Tasarının bugünkü görüşmelerinde 3 madde kabul edildi. Görüşmeler bugün saat 15.00'ten itibaren devam edecek.

Tasarının görüşmeleri sırasında CHP ve AK Parti milletvekillerinin verdiği önergelerle bazı değişiklikler yapıldı. AK Partililerin verdiği önergeyle Tasarının ismi "Kamu Yönetiminin İlkeleri ve yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı" olarak değiştirildi. CHP'nin verdiği önerge ile de kanunun amacına 'Çağdaş kamu ilkeleri çerçevesinde' ifadesi eklendi.

Reklam
Reklam

Tasarının Genel Kurul'daki görüşmeleri sakin geçerken, CHP'li sözcüler tasarının laikliğe ve cumhuriyete tehdit oluşturduğunu savunarak geri çekilmesini istediler. Bazı CHP'liler ise, AK Partinin Türkiye'ye şeriatı getireceği yönünde eleştirilerde bulundular. AK Partili sözcüler ise, CHP'nin 'şov' yaptığını ileri sürerek bu sözlere tepki gösterdiler.

HOROZLU MAYMUNLU TARTIŞMA

Tasarı üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, tasarının bugünkü haliyle laik cumhuriyete bir tehdit olduğu görüşünü savunarak, "Laiklikle birlikte, cumhuriyetin bütün kurumlarına bir tehdittir. Bu haliyle bu tasarıyı geri çekmelisiniz" dedi. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Oyan'a "Sadece bir grubun kendini cumhuriyetin bekçisi gibi görmesi yanlıştır" diye tepki gösterdi. Oyan, tasarının bu şekliyle muhafazakar ve tüccar siyaset anlayışına tam oturduğunu ifade ederek, tasarıyla temel kamu hizmetlerinin yerel yönetimler adı altında piyasa koşullarına aktarıldığını, yurttaş yerine müşteri anlayışının getirildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

AK Partili sözcülerin, tasarı ile CHP'nin daha önce hazırladığı taslağı benzettiklerini de hatırlatan Oyan, "CHP'nin bu anlayışlarla hiçbir benzerliği olamaz. İnsanla şempanze arasında da yüzde 98,5'luk bir benzerlik vardır. Sakın karıştırmayın. Genetik olarak çok farklıdır" diye konuştu. AK Partili Baştopçu ise CHP'lilerin tasarıya yönelik konuşmalarını eleştirdi. Baştopçu, CHP'nin "Biz beğenmedik çekin" dediklerini belirterek, böyle bir anlayışın kabul edilemeyeceğini söyledi. Baştopçu, "Öyle horozlar vardır ki öttükleri için güneşin doğduğunu zannederler" karşılığını verdi.