Kamyon şoföründen insanlık dışı davranış

Yoldaki mültecilere sinirlenen bir kamyon şoförü aracı yol kenarındaki mültecilerin üzerine sürdü

Fransa'nın kuzeyinde bulunan Calais deniz limanına yakın bir bölgede meydana gelen olayda yoldaki mültecilere sinirlenen Macar bir kamyon şoförü direksiyonu yol kenarındaki mültecileri üzerine kırdı.

Can havliyle yoldan çekilen mültecilerin ölmesi an meselesiydi.

Edinilen bilgiye göre aracıma taş attılar diyen macar şoförün bu insanlık dışı hareketi izleyenleri sinirlendirdi.

Suriyeli mülteciler neden Rusya'ya gitmiyor?

Binlerce Suriyeli iç savaştan kaçıp komşu ülkelere ve Avrupa'ya sığınırken Suriye'nin müttefiki olan Rusya'ya giden Suriyeli göçmen sayısı neden az?

Reklam
Reklam

Amerika'nın Sesi Moskova muhabiri Daniel Schearf, Rusya'yı seçen Suriyeli göçmen sayısının neden az olduğunu araştırdı.

Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarının Türkiye ve Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteci sayısının artmasına yol açmasından korkuluyor.

Rusya ise Suriyeliler’e geçici sığınma hakkı tanıyor. Ancak Rusya’ya sığınan Suriyeliler’e çok nadir mülteci statüsü veriliyor.

Suriyeli mülteci Ahmed Dbbau, "Rusya, başvurumun incelendiği üç aylık sürede geçici sığınma hakkı tanıdı. Ancak başvurum reddedildi,” diyor.

Rusya’nın geçici sığınma süresini uzatmaması nedeniyle birçok Suriyeli ya ayrılmak zorunda kalıyor ya da kaçak yaşamaya başlıyor.

Sivil Yardım Komitesi adlı kuruluştan Elena Burtina, "Rusya mülteci anlaşmasını kabul eden bir ülke. Bu nedenle daha çok çaba göstermeli, Suriyeliler’e mülteci statüsü vermeli,” diyor.

Sığınma başvurusunda bulunan bir aile, Moskova Havalimanı’nda Eylül’den bu yana mahsur kalmış durumda.

Reklam
Reklam

Aile, sahte pasaport taşımakla suçlanmış ve pasaportlarına el konmuş.

Kazak asıllı olan Gülistan Şaho, kızkardeşinin Rusya’da yaşadığını söylüyor. "Banyo yapamıyoruz, temiz kıyafetlerimiz yok, çocuklar hasta. ‘Burası Avrupa değil, sizi mülteci olarak almayacağız’ diyorlar. Peki nereye gidelim?”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’ne göre iç savaşın başlamasından bu yana Rusya’ya sığınmaya çalışan Suriyeli sayısı azaldı.

BM Mülteciler Dairesi Rusya Temsilcisi, "Batılı ülkeler, son 60-70 yıldır mültecilere ve sığınma hakkı arayanlara alışık. Ancak Rusya için bunlar oldukça yeni kavramlar. Rusya’ya göre mülteciler sadece yabancılar. Ruslar mültecilere uluslararası hukuk ve insan hakları çerçevesinden bakmıyor,” diyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’ne göre, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarının ülkeye giren mülteci sayısını arttırma olasılığı düşük. Şam hükümetine karşı olanlar, Moskova’nın Suriyeliler’in yanında olmadığını biliyor.

Reklam
Reklam

EGE'DE YAŞANAN DRAM TÜM DÜNYAYI GÖZYAŞLARINA BOĞMUŞTU

Bodrum'dan yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek için iki saat arayla denize açılan kaçakların içinde bulunduğu iki ayrı lastik bot batarken çifte facia yaşanmıştı.

İlk botta 2'si çocuk 8, ikinci botta ise 3'ü çocuk 4 kişi olmak üzere toplam 12 kişi yaşamını yitirmiş, 9 kişi ise kurtulmuştu. Ne yazık ki, bu görüntüler son olmadı ve Ege Denizi başta olmak üzere yaşanan mülteci faciaları artarak devam etti, hala da sürüyor.

VİCDANLARI SIZLATAN GÖRÜNTÜLER

3 yaşındaki Aylan ve 5 yaşındaki Galip kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenlerini görenler, gözyaşlarını tutamamış, Suriyeli çocukların yakınları cesetleri teşhis ederken sinir krizi geçirmişti. Dünya medyasına manşet olan bu görünteler yaşanan insanlık dramını bir kez daha gözler önüne sermişti.

Anahtar Kelimeler: