Kamyoncuların "mazot" öfkesi

DİYARBAKIR (İHA) - Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı'ndan yapılan mazot ticaretinin durması ardından kamyonlar çürümeye terk edildi. Sınır kapısının kapanmasından sonra çok zor durumda kaldıklarını ifade eden kamyoncular, soruna çözüm bulunmadığı taktirde atıl durumdaki kamyonlarını yakacaklarını söylediler.

ABD'deki 11 Eylül terör saldırılarının ardından Habur Sınır Kapısı'nın mazot trafiğine kapatılmasından sonra, Şırnak, Mardin, Cizre, Silopi ve Gaziantep'teki kamyoncular iş yapamaz duruma geldi. Kamyon ve tankerlerini evlerinin önüne çeken şoförler, araçlarının çürümeye başladığını belirttiler.

Reklam
Reklam

Şoför Mehmet Baki, 2 yıl önce 10 bin dolara satın aldığı BMC marka 1976 model kamyonu için bugün 250 dolara bile alıcı bulamadığını ileri sürdü. Kamyonu için yılda 1 milyar vergi ve pul parası ödemek zorunda kaldığını ifade eden Baki, 10 dönüm tarlasına ekip biçtikleriyle geçimini sağladığını ve kamyonun vergi borçlarını ödediğini söyledi. Mehmet Baki, "Batıdan toplanan hurda arabalar, fiyatının çok üzerinde satın alındı. 1 yıldır kapı ticareti yapılmıyor. 10 bin dolara aldığımız arabayla sadece bir sefer yaptık. Yarın 60 milyonluk taksit ödeyeceğim. Muhasebe, kara taşıt pulu, vergi, EKP vergileri derken, kamyonun vergilerinin altında eziliyoruz" diye konuştu.

Kamyonculardan Fahrettin Abukan ise 10 yıldır Habur'dan yapılan mazot ticaretiyle geçimini sağladığını belirterek, "Mazot ticareti başladıktan sonra herkes arsasını, ziynet eşyasını satarak kamyon satın aldı. Biz de herkes gibi hurda kamyonları gerçek fiyatının üç dört katına aldık. Kamyon kapı önünde yatarken, 600-700 milyon lira vergi ödüyorum. Kapı açılmazsa, kamyonları yakacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Habur Sınır Kapısı'nın en işlek döneminde Kızıltepe'ye günlük ortalama 400 milyar lira kaynak girdiğini belirten kamyoncular, sorunların ilçelerindeki yaşamı durdurma noktasına getirdiğini ifade ettiler.