Kamyonetinin Kasasında Üretiyor, Şehir Şehir Dolaşıp Satıyor-Denizli'nin Tavas Ilçesinde Yaşayan 62 Yaşındaki Hasan HüseyinMatrak, Kamyonetinin Kasasında Ürettiği Teneke Eşyaları, Yinekamyonetiyle Gezerek Satıyor

Denizli'nin Tavas ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Hasan Hüseyin Matrak, babasıyla başladığı tenekeden eşya imal etme işini, kamyonetiyle şehir şehir dolaşıp

Denizli'nin Tavas ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Hasan Hüseyin Matrak, babasıyla başladığı tenekeden eşya imal etme işini, kamyonetiyle şehir şehir dolaşıp devam ettiriyor.

Matrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük dedelerinin taş işlemeciliği yaptığını ancak daha sonra bu mesleğin zor olduğunu düşünen dedesi ve babasının metal işçiliğine başladığını söyledi. Dedesi ve babasının yolundan giderek kendisinin de metal işçiliği öğrendiğini dile getiren Matrak, babasıyla başladığı bu işte 50 yıldır tenekelerden ibrik, çaydanlık, cezve, rende, kaşıklık, şeker ölçüsü, huni ve kova gibi eşyalar ürettiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Babasının at sırtında şehirleri dolaşıp, gittiği yerde talep edilen eşyaları ürettiğini anlatan Matrak, "Ben de baba mesleği olarak ilk yıllarda atla şehirleri dolaşırdım. 35 yıldır ise kamyonetimle şehir şehir gezip metal eşya satıyorum. Bahar aylarında şehirleri dolaşmaya başlıyorum. Yılın 7-8 ayını evimden uzakta geçiriyorum. Gezilerim bazen 40 gün olabiliyor" dedi.

Bu işi yaşam tarzı olarak benimsediğini vurgulayan Matrak, "3 çocuğum var. Eşim ve çocuklarım da beni bu şekilde kabullendi. Bazen büyük oğlum, 'Baba, artık işe gitme, emekli maaşın sana yeter' dese de duramıyorum. İşim beni hiç yormuyor, aksine çalışarak dinleniyorum. Sağlığım elverdiğince bu işe devam etmeyi düşünüyorum" diye konuştu.

-Bugüne kadar 44 ile gitti-

Matrak, kamyonetinin kasasında ürettiği teneke eşyaları satmak için bugüne kadar 44 ili dolaştığını ifade ederek, köylerde akaryakıt istasyonu olmadığı için en çok huni satışı yaptığını söyledi.

Malzeme bulmakta zorlandığı yıllarda sokaklardan kullanılmayan tenekeleri topladığını belirten Matrak, "Eskiden malzeme azdı ama iş vardı. Şimdi malzeme bol ama bu sefer iş yok" dedi.

Reklam
Reklam

Matrak, şöyle devam etti:

"Eskiden köylerimizde misafirhaneler olurdu. Oraya gidince köylü başımıza toplanırdı. Lazım olan birçok eşyayı yapardık. Şimdi mesleğimiz çok gerilerde kaldı. Plastik işimizi bozdu. Son yıllarda kırsal kesimde traktörlere mazot, benzin ve yağ koymak için süzgeçli huniler yapıyoruz. Plastiklere göre daha sağlam oluyor. Mesleğimiz devam etsin, işimiz olsun diye ucuz veriyoruz. Böylece geçinip gidiyoruz. Vatandaşlar beni 'Tenekeci' olarak bilir. Gittiğim köylerde 'Bizim tenekeci gelmiş' derler."

Matrak'ın kamyonetiyle ziyaret ettiği Burdur'un Karamanlı ilçesine bağlı Manca köyünde yaşayan Hüseyin Öztürk, yıllardır Matrak'tan alışveriş yaptığını söyledi. Geçmişte Matrak'ın atla köyleri gezdiğini ifade eden Öztürk, "Yıllardır huni, ibrik gibi eşyaları yapıyor. Fiyatları pahalı değil, normal" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: