Kan bağışı dinç tutuyor

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Kan Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Aydınok, kan bağışının insan sağlığı üzerinde yararlı etkileri olduğunu belirterek, "Kan bağışlayanların damar sertliği, kalp krizi ve diğer damar tıkanıklıkları gibi hastalıklardan korundukları düşünülmektedir. Ayrıca kan bağışlamak manevi etkisiyle de kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar" dedi.

Kan bağışında bulunmanın herhangi bir hastalık bulaştırmayacağının ve can acıtmayacağının altını çizen Prof. Dr. Aydınok, kan alım işleminin kimlerden ve nasıl olacağı konusunda ise, "18-60 yaş arasında ve kendini sağlıklı hisseden herkes kan bağışında bulunabilir. Hamilelerden ve bebekleri dokuz aylık olana kadar lohusa annelerden kan alınmaz. Kişi kan bağışladıktan hemen sonra işinin başına dönebilir. Kan verme işleminden sonra bu kanın yerine konması 24-48 saat içinde gerçekleşir" açıklamasını yaptı. Halkın kan bağışı konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydınok, "Halkımız gönüllü kan bağışı konusunda duyarlıdır. Ancak gerekli motivasyon, eğitim ve moral desteği gerçekleştirildiği takdirde gönüllü kan bağışı iki misli artacaktır. Gönüllü kan bağışı doğrudan yaşam kurtarmaktır. Örneğin bir kanser hastası bir yıl içinde 100'den fazla kan ve kan ürününe ihtiyaç duymaktadır. Yapılan gönüllü kan bağışları bu hastaların hayatlarını kurtarır" dedi.

Reklam
Reklam

Kan vermeyi kolaylaştırmak gerektiğini de belirten Prof. Dr. Yeşim Aydınok, "Hastanelerde gönüllü kan bağışı yapmak isteyenler için ayrılmış özel mekanlar olmalıdır. EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gönüllü kan bağışçıları için ayrılmış özel bir alan vardır. Onlar sıkıntı yaşamadan ve beklemeden kan vermektedir. Kan bağışlamak isteyen vatandaşlarımız, EÜ Kan Merkezi'ne doğrudan başvurabilecekleri gibi '3903879' ve '3904950' numaralı telefonlardan randevu alarak da gelebilirler" şeklinde konuştu.