Kan Bağışı Hayat Kurtarıyor

Kan bağışı yapmak, hayat kurtarmanın yanı sıra bağışçının da sağlığını koruyor. Her yıl binlerce insan...

Kan bağışı yapmak, hayat kurtarmanın yanı sıra bağışçının da sağlığını koruyor. Her yıl binlerce insan kan bulamadığı için hayatını kaybederken uzmanlar, erkeklerin yılda 4 kez, kadınların ise yılda 3 kez kan bağışı yapmasını öneriyor.

Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. İmdat Dilek, Atatürk Hastanesi Kan Merkezi’nin geçici süreli bölge kan merkezi olduğunu belirterek, hastanedeki kan ihtiyacı olan hastaların kan ihtiyacını bağışçı donörlerden temin ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Güvenli kan temin etmenin önemine değinen Prof. Dr. Dilek, düzenli kan bağışçı olmak güvenlik açısından önemli olduğuna vurgu yaparak, “Her seferinde bunların testi yapılıyor. Özellikle viral enfeksiyonların bulaştırılmaması çok önem taşıyor” dedi.

Kadınlarda ve erkeklerde kan bağışı süresinin değiştiğini dile getiren Prof. Dr. Dilek, “Erkekler yılda 4 kez, kadınlar ise yılda 3 kez kan bağışı yapabilirler” diye konuştu.

Türkiye’de kanı toplayan temel kuruluşun Kızılay olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Dilek, Kızılay’ın 16 tane Bölge Kan Merkezi’nin olduğunu söyleyerek, bir de geçici süreli 45-50 adet Bölge Kan Merkezi’nin olduğunu bildirdi.

Öte yandan sağlıklı insanların bağışçı olarak kan vermesinin onların sağlığını bozmayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Dilek, her gelen insandan da kan alınmadığını belirterek, “Bir takım kriterlere bakılarak kan alıyoruz. Bulaşıcı hastalığı olanlardan kan almıyoruz. HIV, hepatit, kalple ilgili hastalığı olanlar ya da kontrol edilmeyen hipertansiyonu olanlardan bağışçı olarak işlem yapmıyoruz” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Vatandaşların kan bağışı konusunda duyarlı olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Dilek, şunları söyledi:

“İnsanların hastaları hastaneye yattıklarında değil, düzenli belli aralıklarla kan bağışçısı olmayı kendilerine hedef olarak koymaları gerekiyor. Dolayısıyla kendileri için de güvenli kan ihtiyacı olduğunda temininin ne kadar kolay olduğunu görecekler.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: