Kan bağışı için Kızılay destek bekliyor

Kızılay, Türkiye'nin yıllık 1.500.000 ünite olan kan ihtiyacı için gönüllü bağış bekliyor.

Günümüzde tıp alanında her gün bir gelişme yaşanmasına, insanlığın büyük sorunu olarak adlandırılan birçok hastalığın tedavisinde gelişme kaydedilmesine karşın, kan hala tek kaynağı insan olan tedavi ajanı olma özelliğini sürdürüyor.

Bu nedenle, her ülke kan ihtiyacının karşılanması için kendisine ait politikalar geliştirmek zorunda kalmış ve "Güvenli kan sağlanması" giderek daha büyük bir önem kazanmıştır. Güvenli kan temini için ilk ve en önemli şart ise bu kanların, kan bağışının önemi, gerekliliği konusunda eğitilmiş bilinçli kişilerden elde edilmesidir.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacı 1.500.000 ünite olup, Türk Kızılayı bu ihtiyacın yaklaşık yarısını karşılamaktadır.

Bu ihtiyacın karşılanabilmesi ise düzenli ve gönüllü olarak yapılacak kan bağışları ile mümkün olacaktır. Türk Kızılayı kan bağışını ve düzenli kan bağışçısı sayısını artırmak amacıyla daha önce işçi ve işveren konfederasyonları, belediye başkanlıkları, Muhtarlar Derneği, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü gibi 20'ye yakın kurum ve kuruluş ile protokoller imzalamış, bu yolla kan bağışçı sayısını geçtiğimiz yıllara oranla %50 oranında arttırmıştır.