Kan Bağışının Yüzde 80'i Gezici Ekiplerle Sağlanıyor

Türk Kızılayı'na yapılan kan bağışının yüzde 80'i gezici ekipler aracılığıyla sağlanıyor.

Türk Kızılayı'na yapılan kan bağışının yüzde 80'i gezici ekipler aracılığıyla sağlanıyor.

Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın ve Karabük'te hizmet veren Türk Kızılayı Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Hasan Ergen, AA muhabirine Türk Kızılayı'nın Türkiye'de 15 bölge kan merkeziyle hizmet verdiğini söyledi.

Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi'nin 7 ildeki 67 hastanenin günlük kan ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Ergen, "Geçen yıl yaklaşık 94 bin ünite kan topladık. Başarılı bir sezon geçirdiğimizi düşünüyoruz. Bu yılki hedefimiz ise 105 bin 500 ünite kan. Bunu başaracağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ergen, bölge ortalamasının nüfusa oranla Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çekerek, Düzce'de 18 bin, Zonguldak'ta 20 bin, Karabük'te 9 bin, Sakarya'da 21 bin ve Kocaeli'de 28 bin ünite kan toplandığını bildirdi.

İzmit Kan Bağış Merkezi'nin de bir yıl önce bölgeye bağlanmasıyla yüzde 40'lık artış yakaladıklarına işaret eden Ergen, "İzmit Kan Bağış Merkezi'nde kan bağışını biraz daha artırmamız gerekiyor. İzmit, yüzde 40 artış olmasına rağmen düşük görünüyor" ifadelerini kullandı.

-"Yıllık 300 bin ünite kan bağışı, 1 milyon 470 bine ulaştı"-

Ergen, Türk Kızılayı'nın 6-7 yıl öncesinde yıllık 300 bin ünite kan topladığını, bunun 2012 yıl sonu itibariyle 1 milyon 470 bin üniteye ulaştığını vurgulayarak, Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladıklarını, bu yıl ki hedeflerinin ise "1 milyon 800 bin ünite kan toplamak" olduğunu kaydetti.

Yurt dışındaki gelişmiş ülkelerin kan bağış oranlarının Türkiye'ye oranla daha yüksek olduğuna dikkati çeken Ergen, "Almanya, Hollanda gibi ülkelere bakarsak yüzde 5 civarlarında. Biz de kan bağışı oralara göre kıyaslandığında daha düşük ama Türk Kızılayı son 4-5 yıl içerisinde büyük bir atılım yaptı. 1-2 yıl içerisinde de Türkiye'nin kan sorununun tamamen çözüleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Yılda 700 bin kilometre yol yapıyoruz"-

Ergen, şu an bizim bölgelerinde kan alma yetkisi olan 2 hastanenin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Diğer hastanelerimiz ise eğer Türk Kızılayı kan ihtiyacını karşılayamazsa sistem üzerinden hastanelere onay veriyoruz. Ancak o şekilde kan alabiliyorlar. Hastanelerimizde bütün iletişim numaralarımız var. Bölge kan merkezimiz 24 saat açık. Hastanelerimiz günlük ihtiyaçlarını bize faks yoluyla veya telefonla bildiriyorlar. Ondan sonra araçlarımızı bu ihtiyaçları karşılamak için ilgili yerlere gönderiyoruz."

Ergen, Türk Kızılayı'nın kan bağışının yaklaşık yüzde 80'ini gezici ekiplerden sağladığını dile getirerek, insanların toplu yaşadığı ve çalıştığı yerlerde eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini anlattı.

Küçük bir bölge gibi görünmesine rağmen hem hastanelerin kan ihtiyacını karşılamak hem de sahada kan toplamak amacıyla yılda yaklaşık 700 bin kilometre yol katettiklerini ifade eden Ergen, yaz-kış demeden sürekli sahada olduklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz