Kan Basıncı Normal Olanların Yaşam Süresi Daha Uzun

Nefroloji Uzmanı Dr. Ertuğrul Erken, kan basıncı normal değerlerde olanların her yönden yaşam süresinin daha...

Nefroloji Uzmanı Dr. Ertuğrul Erken, kan basıncı normal değerlerde olanların her yönden yaşam süresinin daha uzun olacağını söyledi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Öğretim Görevlisi Nefroloji Uzmanı Erken, yüksek tansiyonlu hastaların birçok kardiopasküler hastalığa yani inme, kalp yetersizliği, kalp krizi, böbrek yetersizliği gibi hastalığa düşük tansiyonlu insanlara göre daha fazla yakalandığını araştırmalarda bilimsel olarak gösterilmiş olduğunu söyledi. Bu nedenle kan basıncı normal değerlerde olanların her yönden yaşam süresi daha uzun olacağını ifade eden Erken, “Kalp damar hastalıklarının yüksek tansiyonla bu kadar ilişkili olduğu kanıtlanmış olduğu halde üzücü olan hastaların büyük çoğunluğunun tedavi hedeflerine uygun olmaması durumudur. Dediğim gibi kan basıncının yüksek olması, tansiyonun yüksek olması kalp damar hastalığı ve ölüm riskini artırdığı halde bir kısım hasta uyumsuzluğundan bir kısım da biz hekimlerin tedavi tam uygulayamadığımızdan dolayı gelişmiş ülkelerde dahi kan basıncı tedavi hedeflerine tam uyulamadığından ötürü kardipasküler yani kalp damar hastalığı riski istediğimiz derecede azaltılmış değildir” dedi.

Reklam
Reklam

Tansiyon hastalarına en çok dikkat etmeleri gereken şey yaşam tarzı değişiklikleri olduğunu ifade eden Erken, “Yaşam tarzı değişiklilikleri deyince öncelikle tuz alımının azaltılması onunla birlikte kilo azaltılması dengeli bir beslenme yani doymuş yağ oranı azaltılmış tuz miktarı azaltılmış kalorisi azaltılmış sebze miktarı artırılmış diyetle beslenme ve düzenli bir egzersiz programı. Bu günde 30 dakikalık 25 dakikalık bir yürüyüş olabilir. Haftada 5 defa. Böyle bir yaşam tarzı uygulandığında tabi sigaranın bırakılması buna mutlaka eklenmeli. Bunların yapılması tansiyon hastalarına tavsiye edeceğimiz ilk şeyler olur. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki bunları yapan hastalar sanki tansiyon ilacı içiyormuş gibi kan basıncında azalma gösteriyor. Bu yaşam tarzını uygulayan insanlar sanki 1 tane tansiyon ilacı içiyormuş gibi tansiyonlarında gerileme oluyor. Yaşam tarzı değişikliği uygulayan insanlarda yüksek tansiyonun meydana getirdiği kalp damar hastalığı inme gibi böbrek yetersizliği kalp krizi gibi hastalıklar daha az görülür” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: