"Kan mı, kına mı?" tartışması

MARDİN (İHA) - 1469 yılında şehit edildiği rivayet edilen Kasım Paşa'nın kendi ismini taşıyan medrese duvarında bulunan kanı tartışma konusu oldu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı DNA Analizleri Laboratuarı sorumlusu Dr. Ayşim Tuğ ve Biyolog Yeşim Doğan Alakoç'un duvardaki izlerin kına veya kök boya olduğunu açıklaması tepkilere neden oldu.

Akkoyunlar Hükümdarı Cihangir Bey'in oğlu Kasım Paşa'nın 1444 yılında yaptırdığı ve 1469 yılında Timurlenk tarafından Kasım Paşa'nın şehit edildiği yer olarak rivayet edilen medrese, tartışmalara konu oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı DNA Analizleri Laboratuarı sorumlusu Dr. Ayşim Tuğ ve Biyolog Yeşim Doğan Alakoç Kasımiye Medresesi'nin duvarlarındaki izlerin kan lekesi olmadığını, kına veya kök boya olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıklaması tepki topladı. Kasımiye Medresesi'ne ziyarete gelen Mardinli vatandaşlar izlerin kesinlikle kan olduğunu ifade ederek, "Biz atalarımızdan kan olduğunu öğrendik. Kuşaktan kuşağa bu böyle süregeldi. Kına veya kök boyasının yüzyıllarca taş duvarda suyla hemen hemen her gün yıkanarak solmadan durması imkansızdır. Biz bilimi reddetmiyoruz. Ama bu işte farklı bir sır var. Şehit kanı başkalarının kanı ile karıştırılmasın" dediler.

Reklam
Reklam

Kasımpaşa'ya ait olduğu rivayet edilen şehit kanı ile ilgili eleştirilere sert tepki gösteren Mardin Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı ise "Kimse kanımız, kınamız ve kök boyamızla uğraşmasın. 105 yaşındaki kişiler bile Kasımiye Medresesi'ndeki lekelerin kesin kan olduğuna inanıyor. Burada gizemli bir sır vardır. Bıraksınlar biz bu sırrımızla kalalım. Buradaki gariplikler sanırım pek çok şeye mesaj vermiştir. Mardin'in kültürel varlıkları ile dünya turizminin gündemine oturmasından rahatsızlık duyan bazı çevreler bunu hazmedemiyor" dedi.

Mardin'deki aktarlar ise kök boya veya kınanın taş duvarlarda yıllarca durmasının imkansız olduğunu vurgulayarak, bu kanın gizemli bir sır olduğunu ve hiçbir zaman çözülemeyeceğini söylediler.