Kan ürünlerinde belirsizlik büyüyor

ANKARA (İHA) - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, kan bağışının çok fazla olduğu ülkelerin başında gelen Türkiye'de kan ürünleri üretiminin yapılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Sayek, 'sistematik bir izleme programı' olmadığı için ithal edilen kan ürünlerinin kimlere kullanıldığının tespit edilemediğini belirterek, "Ender görülen hastalıkları belirlemek için tüm kanlar kan ürününe dönüştürülmeden ortak teste tabi tutulabilir" önerisinde bulundu. Sayek, TTB binasında düzenlediği basın toplantısı öncesi gazetecilerin, sorularını cevaplandırdı. İngiliz Times gazetesinde yer alan, deli dana virüsü taşıyan kan ürünlerinin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülkeye satılmasına ilşkin haberi değerlendirerek Türkiye'de sağlığa yatırım yapma iradesi henüz oluşmadığı için çok önemli bir ihtiyaç olan kan ürünlerinin üretimi konusunun sürekli ertelendiğini ifade eden Sayek, 10 yıldır konuşulmasına rağmen hiç bir iktidarın bu konuya el atamadığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin kan bağışının çok fazla olduğu ülkelerden birisi olduğunu hatırlatan Sayek, buna rağmen toplanan kanların kan ürününe dönüştürülemediğini savundu. Türkiye'nin ihraç edilen kan ürünlerine çok fazla para harcadığını hatırlatan Sayek, "Her yıl 1.5 milyon bebeğin doğduğu ve nufusun hızla arttığı Türkiye'de, ihtiyacı karşılayacak oranda kan ve kan ürünleri sağlanmalıdır. Kızılay kan toplama konusunda yalnız bırakılıyor. Bu nedenle kan ürünü yaratma ve hücreleri ayırma konusunda sorunlar çıkıyor. Tüm bu işlemlerin modern ortamlarda yapılabilmesi için tesislere ihtiyaç var" diye konuştu. Başkan Sayek, sistemli ülkelerde kan ürünlerinin kimler tarafından kullanıldığının tespit edilebildiğini vurgulayarak, "Türkiye'de böyle bir sistematik izleme programı olmadığı için kan ürünlerinin kimler tarafından kullanıldığı bilinmiyor. Sağlık Bakanlığı kan ürünlerinin Türkiye'de kullanılmadığını açıkladı, biz bu resmi açıklamaya güvenmek zorundayız" şeklinde konuştu. Kan ürünlerinin böbrek ve transplant gibi farklı hastalık guruplarında kullanıldığını anlatan Sayek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bazı hastalıkları çok kolay teşhis etmek kolaydır. Örneğin HIV testi Türkiye'de bir dönem yapılamıyordu, çünkü hastalık henüz tanınmamıştı. Ender görülen hastalıkları belirlemek için tüm kanlar kan ürününe dönüştürülmeden ortak teste tabi tutulabilir".