Kan bağışı yapmak her bireyin gönüllü olarak gerçekleştirdiği bir sosyal sorumluluktur. Gönüllü ve düzenli olarak kan bağışı yapan kişiler sayesinde her gün birçok kişinin hayatı kurtulmakta ve kan ihtiyacı giderilmektedir. Ancak kan bağışı yapılabilen kurumlarda belli şartlara bağlı olarak kan alınır. Herkesten ve her durumda kan kabul edilmez. Bir kişi kan verme şartları uygun değilse gönüllü olsa dahi kan veremez.
Gönüllü olarak kan bağışı yapmak isteyen kişiler çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarında kan verebilir. Ancak bu kurumlar bazı durumlarda kişiden kan bağılı kabul edemez. Kan bağışı ret nedenlerinden bazıları ve kan veremeyecek olan kişiler şunlardır:
Bu durumda olan kişiler hayat boyu kan veremezler. Ancak geçici olarak kan bağışı kabul edilmeyen durumlar ve kişiler vardır. Örnek olarak abse tedavisi gören kişiler iyileşmeden birkaç gün sonra kan verebilirler. Alkol kullanmış olan bir kişi 12 saat bekledikten sonra kan verebilir. Akupunktur işlemi gören kişilerin bekleme süresi bir yıldır. Ateşi olan ve 38 derece üzeri ateşin bulunduğu hastalıkları geçirmiş kişiler iki hafta sonra kan bağışı yapabilir.
Kan bağışı yapabilmek için gerekli olan bir koşulda yaş ve kilo ile ilgilidir. Elli kilo altında olan kişiler kan veremez. Ayrıca yaş sınırının 18 – 65 arasında olmak gerekir. On dokuz yaşından gün almış kişiler ya da 65 yaşını doldurmamış olan kişiler kan verebilir. Buna göre:
Kan bağışı yapmak isteyen kişilerin sağlığı düşünülerek başka kan verme kuralları da konulmuştur. Bu kurallara göre kan bağışı yapmak için gönüllü olan kişilerin öncelikle sağlık durumları kontrol edilir. Verilen bağışçı formundaki tüm soruları doğru şekilde yanıtlamak önemlidir. Genel olarak kan vermek için aç olmak gerekir. Ancak kan bağışı yapılacaksa işlemden önce bol sıvı alınmalı yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, uykusuz olunmamalı, yorgun olunmamalı ve aç olunmamalıdır.