Kanada eşcinsel evliliklerini onayladı

OTTAVA (İHA) Kanada'da parlamentonun alt kanadı, eşcinsel evlilikleri onayladı. Böylece Kanada, Belçika ve Hollanda'dan sonra eşcinsel evliliklerini yasal kabul eden üçüncü ülke oldu.

Parlamento, eşcinsel çiftlere diğer çiftlerle aynı hakları tanıyan yasa tasarısını, 133'e karşı 158 oyla kabul etti. Yasanın, gelecek ay Senato'dan da sorunsuz şekilde geçmesi bekleniyor. Başbakan Paul Martin, "Kanada gibi azınlıklardan oluşan bir ülkede" hakların ayrımcı şekilde paylaştırılmaması gerektiğini savunuyor.
Dört yıldır tartışılmakta olan tasarıya muhalefet edenler de bulunuyor. İktidar partisinin "hayır" oyu kullanan yirmiyi aşkın milletvekili arasında, oylama öncesinde istifasını sunan bir kabine üyesi var. Muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin lideri Stephen Harper da "Eğer başbakan olursam, konuyu tekrar parlamento gündemine taşıyacak ve bu yasayı geri çevireceğim" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kanadalı birçok eşcinsel açısından, dünkü oylama daha çok sembolikti; çünkü Kanada'da birçok yerel yönetim eşcinsellere evlilik haklarını zaten tanımış, bölge mahkemeleri de kararlarında bu yönde tavır koymuştu.

Tasarıya en güçlü muhalefet eden grup, Katolik Kilisesi oldu. Yasada, "hiçbir dini grup, eşcinsel evlilik törenleri düzenlemeye zorlanamaz" şeklinde bir madde olsa da, Katolik din adamlarının yine de huzursuz olduğu bildirildi. Katolik din adamları, kiliseye ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle, ileride davalar açılmasından kaygı duyuyor.
Kanada'da alınan bu kararın ardından, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eşcinsel çiftlerin kuzeye akın edebileceği belirtilirken, ABD Başkanı George W. Bush'un, eşcinsel evliliklerine var gücüyle karşı çıkan bir lider olduğu ifade ediliyor.

Eşcinsel evlilikleri tartışmasında gözler, yarın İspanya'ya çevrilecek. İspanyol parlamentosunun, eşcinsel çiftlere miras ya da vergi kolaylıkları ile evlilik hakları tanıyan tasarıyı yürürlüğe sokması bekleniyor.

Reklam
Reklam