Kanadoğlu'ndan 'türban' uyarısı

Onursal Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, yeni bir anayasa yapmaktan vazgeçen iktidarın başka partiyle anlaşarak, ortaya bir küçük anayasa değişikliğiyle çıkma peşinde görüldüğünü ifade ederek, "Yepyeni bir anayasa düşüncesiyle ortaya çıktıktan sonra bunu kapsamlı bir değişikliğe indirgeyen ve en sonunda 2 maddede değişiklikle yetineceğini söyleyen iktidarın amacı sadece türbana özgürlük müdür?" dedi.

Kanadoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneğince, Seyhan Otel'de düzenlenen "Anayasa Üzerine Görüşler" konulu konferansta yaptığı konuşmada, yeni anayasa tartışmalarının önce sivil ve yeni sözleriyle başladığını, daha sonra renksiz, ideolojisiz, Atatürk ilkelerinden arındırılmış bir anayasadan söz edildiğini ifade ederek, "İlk sivil anayasa 1924'te yapılmıştı. Renksiz, ideolojisiz bir anayasadan ise söz etmek mümkün değil. Çünkü, her anayasa devletin kuruluş felsefesini yansıtır, gelecek nesillere hedef gösterir" dedi.

Reklam
Reklam

Anayasayı Atatürk ilkelerinden arındırmak düşüncesinin bir hayalden ibaret olduğunu söyleyen Kanadoğlu, Türk milletinin böyle bir girişime izin vermeyeceğini vurguladı.

Anayasanın 6. maddesinde hiçbir organın anayasadan almadığı yetkiyi kullanamayacağının belirtildiğini vurgulayan Kanadoğlu, şunları söyledi:

"Artık yeni bir anayasa sevdasından vazgeçildiğini duyuyoruz. En yetkili ağızdan yeni bir anaysa niyeti olmadığı, kapsamlı değişiklik düşünüldüğü söylendi. Yeni bir anayasa yapmaktan vazgeçen iktidar. Birden bire kapsamlı değişiklik yapmayı da erteleme ihtiyacı duydu. Daha kolay, daha çabuk bir sonuca ulaşabilmek için bir başka partiyle anlaşarak, ortaya bir küçük anayasa değişikliğiyle çıkma peşinde görülüyor. O zaman sormak gerekir. Yepyeni bir anayasa düşüncesiyle ortaya çıktıktan sonra bunu kapsamlı bir değişikliğe indirgeyen ve en sonunda 2 maddede değişiklikle yetineceğini söyleyen iktidarın amacı sadece türbana özgürlük müdür?"

Türkiye'de türbanın değil, dinin siyasete alet edilerek, türbanın da bu konuda simge olarak kullanılmasının sorun olduğunu ifade eden Kanadoğlu, "Kutsal kitabımızda belirtilmeyen bir örtünme biçimini önce dinsel simge haline getireceksiniz ve bunu da siyasi simge olarak kullanarak çıkar sağlayacaksınız. Bunun adı hiç kuşkunuz olmasın dinin siyasete alet edilmesidir" diye konuştu. Kanadoğlu, 'Bu gidiş dinci dikta rejimine gidiştir' derken, siyasi partilerin Anayasa hükümlerine uyması gerektiğini, aksine davrananların kapatılacağını, demokrasinin kendini savunma güvenceleri olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

İHA