Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel, Kütahya'nın Simav İlçesi'nde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili DHA'ya açıklama yaptı. Kandilli Rasathanesi olarak hasar ve can kaybı haritası hazırladıklarını belirten Doç. Dr. Özel, 10'a yakın can kaybı hesapladıklarını kaydetti.
Saat 23.15'te Simav fay zonunda Batı Anadolu açılma rejiminin fay sonunda 5,9 lokal büyüklüğü, 5,7 moment büyüklüğü olan orta büyüklükte bir deprem meydana geldiğini ve depremin artçı sarsıntılarının hala sürdüğünü belirten Doç. Dr. Özel, "Şuana kadar 50'nin üzerinde deprem çözdük. Depremin artçıları daha da küçülerek gidiyor. Hasar haritası ve can kaybı haritasını hazırladık. Oralardaki binalarda yaklaşık 150- 200'e yakın hafif ve orta derecede hasar bekliyoruz. Umarız can kaybı olmaz ancak 10'a yakın bir can kaybı hesapladık. Yaşanan deprem, böglede şimdiye kadar meydana gelmiş depremin en büyüğü. 5.9 büyüklüğündeki deprem, bu bölge için geçmişteki depremlerden daha büyük. Bu bölgenin tarihinde yaklaşık 25 tane deprem var ve bugüne kadar hiçbirinin büyüklüğü 5,0'ı geçmemiş. Bu bölgede en son deprem 17 Şubat 2009'da meydana gelmişti. Aynı zamanda bu depremin olduğu yer Gediz Grabeni'nin de biraz daha Kuzey Batısında. Gediz Grabeni biliyorsunuz 1944 ve 1970 yıllarında iki tane büyük depremle kırılmış bir graben. Depremin şuanda normal enerji boşalımı devam ediyor. Kandilli olarak küçülerek devam eden artçı depremleri kaydetmeye ve çözmeye devam ediyoruz" dedi.
"MARMARA DEPREMİ İLE İLGİLİ YOK"
Simav'da yaşanan depremin Marmara depremi ile hiçbir ilgisinin olmadığının altını çizen Doç. Dr. Özel, "Deprem, Simav'daki fay zonu üzerinde meydana geldi. Marmara depremi ise Kuzey Anadolu fay zonunun Marmara Denizi içinde ilerlemesini beklediğimiz bir deprem. Yani Marmara depremiyle ilişkili değil. Doğa olaylarında önceden herhangi birşey söylemek çok kolay değil. Gediz Grabeni kendisinden 40 kilometre uzaklıkta, ancak 5.9 büyüklüğünde bir deprem. Çok da fazla etrafını tetikleyecek bir enerji boşalımı sözkonusu değil" şeklinde konuştu.
"DEPREM SIĞ OLDUĞU İÇİN GENİŞ BİR ALANDA HİSSEDİLDİ"
Merkez üssü Simav olan depremin sığ bir deprem olması nedeniyle oldukça geniş bir alanda hissedildiğini ifade eden Doç. Dr. Özel, "Ana şokun büyüklüğü yaklaşık 7.6 kilometre, ancak gelen artçıların derinlikleri daha da sığ; 4.5- 5 kilometre. Artçılar devam ediyor. Sığ olmasından dolayı biraz daha fazla hissedilebilir bir deprem oldu. Hali hazırda artçı alarmları geliyor" ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞLARA EVLERİNİZDE KALIN YADA GECEYİ DIŞARIDA GEÇİRİN DİYEMEYİZ"
Vatandaşlara geceyi içeride yada dışarıda geçirmeleri konusunda herhangi bir şey söyleyemeyeceklerini de belirten Doç. Dr. Özel, şunları kaydetti:
"Kandilli olarak böyle bir şey söylemiyoruz. İnsanlar kendi evlerinin durumlarına göre içeride mi kalacaklar, geceyi dışarıda mı geçirecekler karar vermeliler. Zira böyle bir depremden sonra bunu söylemek bizim hem yetkimizde değil, hem çok doğru birşey değil."