Kandıra Belediyesinden Ceza Gibi İşgaliye Bedeli

Kandıra Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kerpe Sahil bandında bulunan esnafa kullanması için tahsis ettiği 4...

Kandıra Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kerpe Sahil bandında bulunan esnafa kullanması için tahsis ettiği 4 metrelik yerlere, 4 bin lira ile 27 bin lira arasında değişen rakamlarla işgaliye bedeli kesti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Nisan ayından itibaren Kerpe sahil düzenlemesi planıyla doğru orantıda Kerpe merkez sahil bandında bulunan restoranları yıktı. Belediye, burada faaliyet gösteren işyerlerine kullanabilmeleri için önlerindeki 4 metrelik alanı tahsis etti ve esnafa işgaliye bedeli alınmayacağına dair söz verdi.

Reklam
Reklam

Kandıra Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘işgaliye parası alınmayacak’ sözüne rağmen bölgede bulunan 15 esnafa işgaliye bedeli kesildi. Kandıra Belediye Başkan Vekili Cevat Özdemir imzasıyla kesilen işgaliye bedelleri ise 4 bin liradan başlayıp 27 bin liraya kadar çıktığı belirtildi. Bölgede yapılan çalışmalar nedeniyle kirasını ödeyemeyecek durumda olan esnaf, Kandıra Belediyesi tarafından kesilen işgaliye bedellerine isyan ederek tepki gösterdi.

İşgaliye cezası kesilen esnaf Deniz Pansiyon ve Restoran’ın sahibi Lütfiye Ildır, işyerine 22 bin lira kira ödediğini ancak Kandıra Belediyesi’nin üç aylık sezon için kaldırımı kullanmalarına 27 bin lira işgaliye yazdığını belirtti.

Geçen yıl 250 lira kesilen işgaliye bedelinin bu yıl 27 bin 360 bin lira yazıldığını anlatan Ildır, şöyle konuştu: "Büyükşehir belediyesi sezonun açıldığından beri işyerlerimizin önünde çalışmalarını sürdürüyor. Kerpe sahil bandı 15 güne kadar şantiye gibiydi. Nihayet çalışmalar tamamlandı tam para kazanacağız derken Ramazan ayı girdi, işlerimiz kesildi. Kandıra Belediyesi bizim mağduriyetimizi gidereceği yerde bizi mağdur etmek için 27 bin lira işgaliye yazmış”

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediyesi’nin sahil bandında bulunan işletmecilere, işyerlerinin önünde 4 metrelik bir alan tahsis ettiğini ve kendilerine işgaliye bedeli alınmayacağına dair söz verildiğini söyleyen Lütfiye Ildır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kandıra Belediyesi’ne işyerimin anahtarlarını teslim edeceğim. O bize yılda 27 bin lira ödesin, biz burada para mı basıyoruz. Zaten Kerpe’deki çalışmalardan dolayı iş yapamadık, Ramazan’ın gelmesiyle de tıkandık. Biz mağduruz, belediyenin sahil bandındaki esnafa sahip çıkması lazım. 3 ay boyunca toz toprak içerisinde kaldık. Bu zaman diliminde de doğru dürüst iş yapamadık. Bu işgaliye bedelini ödeyemem isterlerse iş yerimi kapatsınlar”

Bölgede faaliyet gösteren esnaf Recep Atalay ise yıllık 9 bin lira kira ödediğini ancak 4 bin 158 lira işgaliye parası kesildiğini ifade ederek, “Bunu ödememiz mümkün değil. Bu şartlar altında dükkanı kapatıp gitmem gerekir” diye isyan etti. 4 bin 705 TL ceza kesilen Muhammer Yiğitalp ise, neyi işgal ettiklerini anlayamadığını belirterek şunları söyledi: "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tüm işyerlerine düzenli bir şekilde dükkandan 4 metrelik bir alan tahsis etti ve bu alanın güzel gözükmesi için işyerlerinin üzerine sundurma yapılmasını teklif etti. Bu duruma itiraz edeceğiz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne giderek dertlerimizi anlatacağız.”

Reklam
Reklam

İşgaliye tebligatlarının altında imzası bulunan Kandıra Belediye Başkan Vekili Cevat Özdemir de, bu bedelleri Kandıra Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda kestiklerini ifade etti. İşgaliye bedelinin günlük metrekaresinin 3 lira 20 kuruş olduğunu söyleyen Özdemir, şöyle konuştu: “Bizde bu hesap üzerinden Kerpe’deki tüm işletmelere işgaliye bedeli metrekaresine göre yazarak gönderdik. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi mağdur edilen işletmecilerden işgaliye bedeli alınmayacağını belirtti. Biz tüm işyerlerine tebligat gönderdik. Gerekli düzeltmeyi burada yapacağız”

Bu kişilere tebligat gönderildiğinin doğru olduğunu anlatan Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: "İşletmeciler ben bu kadar alanı işgal etmedim derse biz ondan bu parayı tahsil etmeyeceğiz. Ne kadar alanı işgal edecekse bize beyan edecek, bizde ona göre işgaliye bedeli belirleyeceğiz. Bu işgaliye bedellerini tüm esnafa ihtar amaçlı gönderdik. Bu işgaliye bedelleri bir uyarı şeklindedir. Gerekli düzeltmeler belediye ve işyerinin ikili görüşmeleriyle olumlu sonuca bağlanacaktır. Kandıra Belediyesi olarak hiçbir esnafı mağdur etmeyeceğiz”

Reklam
Reklam

Öte yandan Kerpe sahil bandında faaliyet gösteren işletmelerden A101 Market 6 bin lira, Kumsal Kafe 13 bin lira, Deniz Pansiyon ve Restoran 27 bin lira, Kul Sofrası Restoran 10 bin lira, Yiğitalp Market 4 bin 700 lira, Köy Çiftliği Market 4 bin lira, Midyecim 4 bin 600 lira, Ünal Aile Et Lokantası’na 5 bin lira, Another Restoran 17 bin lira, Deniz Kızı Restoran 17 bin lira, Kerpem Restoran 7 bin lira, Kaptan Restoran 17 bin lira, Nebioğlu Büfe'ye 5 bin lira ceza kesildiği öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: