Kandırıkçı yiyecekler

Bu besinler sandığınız kadar sağlıklı değil!

Eğri oturup doğru konuşalım, durup durup farklı diyetler denemeyi seven bir milletiz. Yeni furyaların ve ürünlerin üzerine atlamaya bayılıyor, hızlı ve kolay kilo verme vaatlerine hemen kanıyoruz.

Vitamin içeren kurabiyelerden yağ yakmamıza yardımcı olan içeceklere kadar! Kanmayınız efendim, nacizane işin uzmanı anlatıyor: İşte sağlıklı yiyecekler listenizden çıkarmanız gereken birkaç örnek...

Mehmet ÖZ


Zenginleştirilmiş içecekler

Artık piyasada yüzlerce ‘sağlıklı’ içecek mevcut. Vitamin, probiyotik ve hatta lifle zenginleştirilmiş birçok içecek var. Ancak konu sağlıklı kilo vermeye gelince orada bir durun. Eğer ikiden fazla içerikten oluşuyorlarsa o ürünü atlayın.

Reklam
Reklam

Çünkü içinde fazla katkı bulunan her içecek, ya basit şeker halinde ekstra kalori içerir ya da tatlı ve kalorisizse yapay tatlandırıcı içerir. E biliyorsunuz, yapay tatlandırıcılar da bel çevreniz için pek faydalı sayılmaz. Kısacası söz konusu içecekler olduğunda, su, kahve, çay gibi basit ve ekonomik seçeneklerden şaşmayın, gerisi teferruat!


Önceden hazırlanmış smoothie’ler

Çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz önceden hazırlanan veya marketten alınan smoothie’ler aslında bir çizburgerden daha fazla kaloriye sahip! Smoothie’ler, içindeki aşırı miktarda meyve, sebze ve çoğu zaman basit şeker ya da şuruplardan dolayı 650-1000 arası kalori içeriyor.


Karışık kuruyemiş

Hızlı bir ara öğün için evden çıkmadan önce bir avuç kuruyemiş kolayınıza geliyor değil mi? Elbette pratik ama bilesiniz hiç de düşük kalorili bir seçim değil. Sağlıklı karışık çerez çeşitleri (sadece çiğ kuruyemişler, bitter çikolata veya kuru kayısı gibi alternatifler) bulmak mümkün olsa da, marketten aldıklarımızın birçoğu şeker, yoğurt, susam kaplı ya da bol yağda kavrulmuş. Bildiniz, kalori deposu...

Reklam
Reklam

Dondurulmuş diyet başlangıçlar

İşte şimdi bir sodyum havuzuna düştünüz. Kabul, kalorisi düşük olabilir ama buna mükabil besin değerleri de düşük. Hiçbir besleyici özellikleri yok.


Barlar

Enerji, lif ve protein barlarının çoğunun, şekerlemelerden bir farkı yok. Çoğu zaman yüksek lif veya protein kaynağı vaatlerine kanıyoruz ama bu sonradan ilave edilen besin maddelerinden başka pek de yararlı bir şey içermiyorlar.

Lif ve protein mi almak istiyorsunuz? Biraz dil peyniri veya elma yiyin! Lise yıllarındaki pantolonlarınıza girmeye çalışıyorsanız bu söylediklerimden daha iyi bir seçenek olmadığına sizi temin ederim.


Muffin

Yaramazlık yapmamak için her sabah kepekli muffin yiyorsunuz. İyi niyetinize bravo. Ama o muffin yerine koca bir dilim pasta yeseniz de pek bir farkı olmazdı. Piyasada satılan kepekli muffinler şeker ve yağ yönünden 500 civarı kalori içeriyor.

Tabii ki kahvaltı için pasta önermiyorum. Demek istediğim şey, bazen ‘sağlıklı’ olduğunu sandığımız şeyler, sağlıksız olarak bildiğimiz şeylerden daha beter. Çözüm olarak, besin değerleri tablosunu okuyun. Bu, büyük bir beslenme yanlışı yapmanıza engel olabilir.

Reklam
Reklam

Dondurulmuş yoğurt

Dondurulmuş yoğurt, dondurmadan daha iyi bir seçenek gibi görünebilir. Doymuş yağ açısından bakacak olursak gerçekten de öyle ama kalori ve basit şeker açısından dondurmaya düşündüğünüzden çok daha benzer. Dondurulmuş yoğurdunuzu bir de şeker ve yağ içeren malzemelerle tamamladınız mı, dondurmadan ne farkı kaldı ki!


Yağsız tatlılar

Yağ içermeyen kurabiye ve pastalara da aldanmayın. İnsanlar, ‘yağ içermez’ etiketli ürünlerin ‘kalori içermez’ anlamına geldiğini sanıyor, bu yüzden de normalden daha fazla yiyor. Bu ürünlerde yağ yerine şeker kullandıklarından yine yüksek oranda kalori almış oluyorsunuz.


Granola

Hepsi olmasa da çoğunun, küçücük bir miktarı bile bize bol bol yağ, şeker ve kalori olarak geri dönüyor. Ayrıca porsiyonlar çok küçük olduğundan ilk kaseyle doymayıp, süt bitene kadar devam etmeye, hatta sonra tekrar süt ekleyip devam etmeye yelteniyoruz. İşte ben buna ‘granola kısır döngüsü’diyorum.