Kanser, 2030'da yüzde 75 artış gösterecek

2030'a kadar kanser görülme sıklığında tüm dünyada iki kat artış görülecek.

ANKARA (ANKA) - Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Mustafa Aksoy, Türkiye’de kanser görülme sıklığının 2005 yılı itibariyle yüz binde 203 olduğunu, önümüzdeki yılarda ise, 2030'a kadar kanser görülme sıklığında tüm dünyada iki kat artışın öngörüldüğünü söyledi. Aksoy, Türkiye'de bu artışın yüzde 75'e ulaşacağına dikkat çekti.

[

](https://www.mynet.com/iste-kanserin-belirtileri-110100502387)

[

](https://www.mynet.com/kanseri-isaret-eden-5-agri-110100501461)

Reklam
Reklam

Aksoy, 1-7 Nisan kanser haftası etkinlikleri nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de kanser görülme sıklığı 2005 yılı itibariyle yüz binde 203 olduğunu kaydetti. Türkiye'deki kanser görülme sıklığında önemli bir artış olacağını belirten Aksoy, çevresel faktörlerin ve beslenme gibi faktörlerin de kanser artışı üzerinde önemli bir etkisi olduğunun altını çizdi.

Ortalama bir bakışla 2030 yılında kadar kanser görülme sıklığında tüm dünyada iki misline yakın bir artış göstereceğini, Türkiye'de ise, bu artışın yüzde 75’lere ulaşacağına dikat çeken Aksoy, hem dünyada hem de Türkiye’de yüzde 22’lik oranla kalp damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olduğunu söyledi.

Aksoy, “Son yıllardaki verilere bakıldığında kanser bir toplum sağlığı problemi olarak oraya çıkmaktadır. Yapılan çalışmalarda yürütülen programlarda özellikle ortaya çıkışın önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği görülmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Aksoy, hastalığın azaltılması ve erken önlemin alınsamı için ciddi bir çalışmanın yürütülmesi gerektiğini, bu anlamda Kanser Erken Teşhisi Tarama ve Eğitim Merkezlerine(KETEM) büyük görevler düştüğünü ifade etti.

-ERKEN TEŞHİS İÇİN KETEM’LERE BAŞVURULMALIDIR-

Aksoy, KETEM’lerle erken teşhisin önemli olduğunu ve Ankara’da üç yerde bulunan bu merkezlerde teşhis amaçlı tarama faaliyetleri, risk gurubundakilere yönelik olarak devam ettiğini söyledi.

Aksoy, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitimi ve Araştırma Hastanesi içinde faaliyet gösteren Onkoloji KETEM(Demetevler), Ahmet Antiçen, Semt Polikliniği içinde faaliyet gösteren Antiçen KETEM(Kurtuluş) ve Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi içinde faaliyet gösteren Etlik KETEM’de(Etlik) 30-70 yaş arasında bulunan kadınlara yönelik olarak serviks(rahim ağzı) kanseri, 50-69 yaş arası kadınlara yönelik olarak meme kanseri tarama çalışmaları ücretsiz olarak yapıldığını ve 50-70 yaş arası erkeklere yönelik olarak da prostat taramalarının da aynı merkezlerde ücretsiz olarak yapıldığını açıkladı.(ANKA)

Reklam
Reklam