Kanser aşısı kimlerde etkili?

Kübalı doktorların geliştirdiği kanser aşısı Türkiye'de onkologlara tanıtılmaya başlandı.

Sadece ileri derece akciğer kanseri hastalarına uygulanabilen ilacın hastanın yaşam süresini uzattığı öne sürülüyor. Türkiye’de henüz ruhsatlandırılmayan aşının ücretini hasta karşılayacak. Doktorları tarafından aşıya uygun bulunan hastalar doz başına 2500 dolar ödeyecek.

Kübalı araştırmacılar tarafından 2008 yılında Arjantin’de tescillendirilen kanser aşısı Türkiye’de tanıtılmaya başlandı. İstanbul, İzmir, Ankara'daki onkologlarla bir araya gelen Kübalılar aşının tanıtımını yapıyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, ilacın sadece akciğerin bir kanser türünde yaşam süresini uzattığını söyledi.

Reklam
Reklam

Prof. Uslu, hastaların doktorlarının kararıyla ilacı kullanabileceğini belirterek, ""Tabii ki ben tatmin oldum. Çünkü yoksa bu şekilde beyanat vermek yanlış olur. İnsanlara yanlış umut vermek en büyük korkumuz bizim. Öğretim üyesı bilim adamı, hastalara tedavi veren insanlar olarak baktığımız şey öncelıkle etkinliktir, sonrasında güvenliktir, bunun resmi otoriteler tarafından onaylanıp onaylanmadığıdır. Yani deneme amaçlı, etkinliği kanıtlanmamış herhangı bir ilacı, herhangi bir tedaviyi hastaya vermemız uygun olmaz" diye konuştu.

İlacın kullanımı ise Sağlık Bakanlığı’nın iznine bağlı ve dozu 2500 dolar.

Kübalılar, Avrupa’da yapılan onkoloji toplantılarında ilacı tanıttı. Başta ABD ve Avrupa olmak üzere ilaca ruhsat için başvuruların yapıldığı öğrenildi.