Kanser ilacında SGK karmaşası

Normalde 30 ve 250’lik kutu ambalajda satılan meme kanseri ilacı, 60 tabletlik şişeyle piyasaya verilince ortalık karıştı.

Kanser hastalarının sürekli sıkıntısını yaşadığı, meme kanseri tedavisinde kullanılan tamoksifen sitrat etken maddeli ilaç 2017 yılı başından itibaren piyasada bulunamamaya başladı. Sözcü'nün haberine göre Bu durum hastaların iyileşme sürecini olumsuz etkilerken, alternatifi olmayan bu ilaç için meme kanseri hastaları örgütlenerek Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Facebook üzerinden “Tamoksifen bulamayan meme kanseri hastaları” grubunu kuran, mağdur hastalar, şikayetlerini resmi yazı haline getirerek Sağlık Bakanlığı ve yetkili mercilere iletti.

Reklam
Reklam

MAĞDURİYETLER ARTTI

Bakanlığın harekete geçmesiyle ilaç kısıtlı sayıda da olsa tekrar Türkiye'ye getirilmeye başlandı ve Sağlık Bakanlığı'nın hasta mağduriyetini gidermek için verdiği özel ithalat belgesiyle 60 tabletlik şişe halinde ecza depolarında yerini aldı.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödeme listesinde ilacın 30 tablet ve 250 tabletlik formları bulunurken, 60 tabletlik ilacın listede olmamasından dolayı, hastalar bu kez de ücret konusunda mağdur oldu. Fiyatı 29.16 lira olan 60 tabletlik şişenin ücreti SGK tarafından karşılanmadı, ilacın ücreti hastanın cebinden çıktı.

‘BİZDEN KAYNAKLANMIYOR'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Hasta mağduriyetinin engellenmesi için kurum bir an önce bu ilacı geri ödeme listesine almalı'' dedi.

İlaca ihtiyacı olan hastaların eczanelere reçeteleri ile geldikleri zaman, ilaçlarına ancak ücret ödeyerek ulaşabileceklerini belirten Saydan, bu durumun eczanelerden değil, ilacın SGK'nın ödeme listesinde olmamasından kaynaklandığını dile getirdi. Saydan, “Bizler eczanelerimize gelen hastalarımızın kullandıkları ilaçlarına ulaşması için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Hasta mağduriyetinin engellenmesi için kurumun bir an evvel ilacı geri ödeme listesine alması gerekir” dedi.

Reklam
Reklam

BİR AY YETİYOR

60 tabletlik şişe, günde tek doz kullanan hastaların iki, iki doz kullanan hastaların bir aylık ihtiyacını karşılayabiliyor. İlaç meme kanserinde direkt etki yapıyor ve tedavi sürecinde doktorlar tarafından en çok yazılan ilaçlardan biri. Ancak ilacın piyasada bulunamamasıyla sıkıntı yaşayan hastalar, şimdi de SGK'nın ilaç ücretini ödemediğinden dolayı mağdur durumda.