"Kanser yapıyor, elektrikli battaniyeler yasaklanmalı"

Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, elektrikli battaniyelerin yasaklanmasını istedi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Pediatri Anabilim Dalı, Tepecik Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Çocuk Klinikleri ile Büyüyen Çocuk Derneği tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Büyüyen Çocuk’ bilimsel toplantılarının ilki yapıldı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen toplantıyı, çevre üniversite ve hastanelerden çok sayıda katılımcı izledi. Tepecik EAH yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt’un da katıldığı toplantının moderatörlüğünü İKÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bumin Dündar yaptı.

Reklam
Reklam

SAÇ KURUTMA MAKİNELERİ TEHLİKELİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, çağın vazgeçilmezi olan cep telefonunun, özellikle çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkati çekti. Kulaklık veya telefon kılıfı şeklindeki bazı aksesuarların bu zararı önlemediğini ifade eden Çömlekçi, elektrikli battaniyeler, mikrodalga fırınlar ile saç kurutma makinelerinin de cep telefonları kadar insan sağlığına zararlı olduğunu belirtti. Mikro fırınların bakımlarının düzenli olarak yaptırılması ve baş seviyesinin üzerinde bulundurulması gerektiğini belirten Çömlekçi, kablosuz modemlerin de kişilerden en az 1 metre uzakta tutulması gerektiğini ifade etti. Çömlekçi, “Elektrikli battaniye göğüs kanserine etken. Kan yapım mekanizmalarını etkiliyor ve kan kanserine de etken oluyor. Aslında yasaklanması lazım.” dedi.

Kablosuz internet kullanımına da dikkat çeken Doç.Dr.Çömlekçi, “Yatak odalarımızda kablosuz modem cihazların bulunmaması lazım. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi, çocuklarımıza cep telefonu, tablet gibi cihazların wirelessleri kapalı olarak verilmesi yönünde. Bilgisayarlarımızı kablo ile internete bağlamalıyız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TASARRUFLU AMPUL KULLANMAYIN

Cep telefonuyla konuşmayı özendirecek kampanyalardan ve cep telefonunun sohbet amacıyla kullanılmasından kaçınılması gerektiğini belirten Çömlekçi, cep telefonu alınırken SAR değeri düşük olan cep telefonlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Doç.Dr.Çömlekçi, “6 dakikayı geçen görüşme yapılmaması gerekiyor. 1 gün içinde toplamda 30 dakikalık görüşme süresini geçirmeyin. 5 kez 6’şar dakikalık görüşmeler yapılabilir. Beyin iç sıvısı 1 santigrat derece ısıyı geçince bunu tolere edememeye başlıyor. Bu da tümör oluşumuna etken olabiliyor.” dedi.

Tasarruflu ampul diye kullanımı özendirilen ampullerin en tehlikeli frekansları yayan ampuller olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Çömlekçi, “Daha parlak yansın ve daha verimli olsun diye yapılmış lambalar bunlar. Tavsiyem hiç kullanmayın.” diye konuştu. CİHAN