Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, kanserde erken teşhisin hayat...

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çekerek, en küçük sağlık sorunu çeken hastanın muhakkak bir doktora görünmesi gerektiğini söyledi.

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, "Kanser günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri. Gelişen teknoloji ve tıbbi uygulamalarla gelişmiş ülkelerde erken tanıyla birlikte kanser hastalığında iyileşme oranları yüzde 55-60’ları buluyor. Dünya genelindeki ölüm nedenlerine bakıldığında kanser ikinci sırada yer alıyor. Akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanserleri her geçen yıl diğer kanser tiplerine göre daha fazla ölüme neden oluyor. Kadınlar ve erkekler arasında ise farklı kanser tipleri sıklık gösteriyor. Kadınlarda yüksek mortalite oranına neden olan kanser tipleri meme kanseri, akciğer kanseri, mide kanseri, kolorektal kanserler ve servikal kanser olarak sıralanıyor. Erkeklerde ise akciğer kanseri, mide kanseri, karaciğer kanseri, kolorektal kanserler ve yemek borusu kanseri daha fazla görülüyor." dedi.

Reklam
Reklam

TANITIMLAR ETKİLİ OLDU
Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, "Toplumsal eğitim ile insanların erken tanıya yönelik alışkanlıkları elde etmesi tabloyu olumlu anlamda büyük ölçüde değiştiriyor. Sağlık Bakanlığı'nın, yerel yönetimlerin ya da hastanelerin hazırlatmış olduğu tanıtım filmleri ve reklamlar halkımızın bu konuda bilinçlenmesinde büyük rol oynuyor. İnternet üzerinden sosyal medya da paylaşılan videolar ve görsellerde çok faydalı oluyor. Bazı hastalarımız gördükleri görselleri anlatıp bizden varsa hastalıkları bilgi alıyorlar. Bizlerde onlara yardımcı olmaya ve hastalıklarını yenmeleri için destek olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

KANSER TARAMALARI

Erken tanı için düzenli kanser taraması yaptırmak öneriliyor. Kanser taramalarının, erken tanının hastalık kontrolünde ve sağ kalımda etkili olduğu kanserlerde ön plana çıkması gerektiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Ocak, "Örnek vermek gerekirse Meme kanserinin erken tanısında en önemli yöntem mamografidir. Yapılan çalışmalar, 50 yaşın üstünde yıllık mamografi yaptırarak ve kendi kendini muayene yöntemi ile ölüm oranlarının yüzde 20-30 arasında azaldığını gösteriyor. Prostat kanseri için ise en sık önerilen tarama testleri, Prostat Spesifik Antijen (PSA) ve rektal muayenedir. PSA’nın kolay uygulanabilir bir test olması nedeniyle, Avrupa ve ABD’de prostat kanseri yılda en fazla teşhis edilen kanser sırasına yükselmiş durumda. PSA ölçümleri ile henüz hastalık belirtisi göstermeyen pek çok prostat kanserine erken tanı konması mümkün. Ancak bunların birçoğu sağlığı gerçek olarak tehdit etmeden çok yavaş seyrederek tedavi gerektirmezken, agresif seyredenlerin çoğunun tanı konduğunda iyileşme şansı ise pek bulunmuyor." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: