Kanserden ölen oğlunun üniversite eğitimini 58 yaşındaki babası tamamladı (Özel)

Rıza Türkoğlu (58) 2001 yılında akciğer kanserinden kaybettiği oğlunun yarım kalan üniversite eğitimini kendisi tamamladı....

Rıza Türkoğlu (58) 2001 yılında akciğer kanserinden kaybettiği oğlunun yarım kalan üniversite eğitimini kendisi tamamladı. Oğlunun hatırasını yaşatmak isteyen baba cüppe ve kep giyerek Akdeniz Üniversitesi’nden mezun oldu.

Samsunlu üç çocuk sahibi Türkoğlu ailesinin ortanca çocukları Ursan Türkoğlu, 1999 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nü kazandı. Ursan, ikinci sınıf öğrencisiyken karaciğer kanserine yakalandı. 9 ay boyunca 19 Mayıs Üniversitesi’nde tedavi gören Ursan Türkoğlu, Antalya’da yaşayan ailesinin yanına döndü. 9 ayda Akdeniz Üniversitesi’nde tedavisi devam eden Urcan, üniversite ikinci sınıf öğrencisiyken 2001’de hayatını kaybetti.
Çocuklarının ölümüyle derin sarsıntı yaşayan Türkoğlu, Urcan’ın ‘üniversiteyi bitirip, iş sahibi olma’ idealini yaşatmak istedi. Ursan’ın abisi Ural (34) üniversiteyi kazanmasına rağmen, kardeşinin ölümünden çok etkilendiği için okumaktan vazgeçti. Bunun üzerine baba Rıza Türkoğlu, vefat eden oğlunun yarım kalan eğitimini devam ettirmek istedi. İki yıl üniversite sınavına giren baba Türkoğlu, ilkin Afyon Kocatepe Üniversitesi’ni kazandı. Ancak Antalya ile olan uzaklığından ötürü kayıt yaptırmadı.
Rıza Türkoğlu, ikinci yıl Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu kazanarak, 2009’da Doğalgaz ve LPG Teknolojileri Bölümü’ne kaydını yaptırdı. 56 yaşında üniversite öğrencisi olan, 58’inde mezuniyete hak kazanan Türkoğlu, “Oğlumun üniversite ikinci sınıfta kansere yakalanıp eğitimini devam ettirememesi, kaybının yanı sıra, ailemizde derin bir yara açtı. Ailede arzu edildi ki birisi onun manevi olarak eğitimini tamamlasın. O da bizim için hoş bir duygu olacaktı. Çocuklarım kardeşlerinin ölümünden çok etkilendi. Büyük oğlum Ural, üniversiteyi kazandığı halde devam etmek istemedi. O zaman ‘ben gideyim, okuyayım’ dedim. Dolayısıyla oğlum çalıştı, ben okudum. Oğlum benim velim oldu.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kaybettiği oğlu Ursan’ın idealinin ‘okulunu bitirip, iş sahibi olup bir yerlere gelmek’ olduğunu anlatan baba Türkoğlu, “Biz onun o duygusuna sahip çıkmak istedik. O bizi tatmin ederdi. Onu, yanımızda yaşıyor gibi hissedebilirdik. Bu duygularla yola çıktık. Bu duyguları halen yaşıyorum. Ümit ediyorum ki oğlum da tekrar cesaretini yeniden kazanıp üniversiteye girmekten korkmasın.” dedi.

Rıza Türkoğlu’nun 56 yaşında üniversite öğrencisi olması, okul arkadaşları kadar hocalarının da şaşkınlığına neden olur. Öğrencilerin ve akademisyenlerin ilkin ‘hocam’ diye hitap ettiği Türkoğlu, üniversite yaşamına ilişkin anılarını şöyle paylaştı:
“Üniversiteye 56 yaşımda başladım. Neticede bitirdim. İlk başladığımda öğrenciler beni hoca zannettiler. Hatta derse giren hocalar beni sınıfta görünce ‘hocam’ diye selam verdiler. Yeni gelen öğrenciler de hoca zannedip selam veriyor hala, ben de ‘sizin gibi öğrenciyim’ diyorum. 36 yaşlarındaki matematik hocam ‘çalışma azminizi gördükçe yarım kalan doktoramı tamamlayıp yardımcı doçent olacağım, profesörlük yolunda ilerleyeceğim’ dedi. Sınıfta kaytarmak, dersi kırmak isteyenler, ben olunca bundan vazgeçti.”

Reklam
Reklam

BÜYÜK OĞLU OKUTTU
Antalya’da ticaretle uğraşan Rıza Türkoğlu, kendisini, büyük oğlu Ural’ın okuttuğunu anlattı. Baba Türkoğlu, şunları söyledi: “Emekliliğime kısa bir süre kaldı, dolayısıyla bir yerden maaşım yok. Dükkanın işlerini oğluma bıraktım. O çalıştı, ben okudum. Okul yıllarım böyle geçti. İkinci öğretime devam ettiğim için okula öğlen gidip, gece saat 22.00 gibi çıkıyordum. Sabah ezanlarına kadar ders çalışıyordum. Birkaç saat uyuyordum, tekrar ders saati geliyordu. İşle ilgilenme şansım kalkmıştı. Oğlum iş yerimizi ayakta tuttu, işlerimizi idame ettirdi. Hem de bana harçlık verdi, hem okul harçlarımı yatırdı. Onun sayesinde eğitimimi tamamlamış oldum.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz