Kanserden ölümler her yıl artıyor

Dünyada her yıl artan kansere bağlı ölümlerin 2020 yılında 7 milyondan 10 milyona, hastalığa yakalanma sayısının ise 11 milyondan 16 milyona yükselmesinin beklendiği bildirildi.

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle kanserin önemi, dünyadaki durumu, etkenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, dünyada yaklaşık 20 milyon kanserli hasta olduğunu, her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını söyledi. 2020 yılında dünyada kansere yakalanan kişi sayısının 16 milyona ulaşmasının beklendiğini belirten Kasapoğlu, "Her yıl 7 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 2020 yılında bu rakamın da 10 milyona ulaşması beklenmektedir. Kanser, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastalıklardan ölüm sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra yüzde 22'lik oranıyla ikinci sırada gelmektedir. Sigara halen kanserden ölümlerin yüzde 30'undan sorumludur. Kanserlerin büyük bölümünde tedavi için erken tanı çok önemlidir" dedi.

Reklam
Reklam

Kanserli hasta, hasta yakınları ve toplum için ciddi psikososyal sorunları ve işgücü kayıplarını beraberinde getirdiğine dikkat çeken Kasapoğlu, "Bütün bu faktörlerin yanında kanserin ciddi ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğu gerçeği kanserle mücadele konusunun önemini arttırmaktadır. Kanserle mücadele üç aşamada ele alınabilir. Kanser oluşumunda rol alan etkenlerle mücadele ederek, kanser oluşumunun engellemek, tarama yöntemleri ile tanının erken aşamada konması ve daha başarılı tedavi edilebilmesi, oluşmuş kanserin başarılı tedavi edilmesidir. Kanseri önlemek kanser kontrolünün en önemli aşamasıdır" diye konuştu.

KANSERİ ERKEN EVREDE YAKALAMAK TEDAVİ İÇİN ÖNEMLİ

Tarama yöntemleri ile kanseri erken evrede yakalamanın oluşumundan sonra başarılı tedavi edilmesinin de bir o kadar önemli olduğunu ifade eden Kasapolu, tüm bu çalışmaları uygulamak sistemli bir yaklaşım ve akılcı bir planlama ile mümkün olduğunu belirtti. Samsun'da yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Mustafa Kasapoğlu, kanserin kontrolüne yönelik birincil ve ikincil korunma konusundaki halk eğitimi ve tarama gibi çalışmaların Samsun'da İl Sağlık Müdürlüğü, OMÜ Tıp Fakültesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı birimler ile çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yürütüldüğünü kaydetti. Mehmet Aydın Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan 'Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nin de faaliyete geçmesiyle uzman ve pratisyen hekimler ile 342 aile hekiminin 2008 yılından itibaren kanser konusunda halk eğitimleri ve belli kanser türleri için tarama programlarını daha etkin biçimde uyguladığını anlatan Kasapoğlu, tüm kanser verilerinin toplandığını, Samsun'un diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da bölgesel bir role sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

(İHA)

Anahtar Kelimeler: