Kansere Yakalanan Azeri Genç Kız Şifayı Türkiye'de Buldu

Azerbaycan'da rahim ağzı kanseri teşhisi konulan dans öğretmeni Günay Hüseynova, ülkesinde "rahminin alınması gerekir" diyen...

Azerbaycan'da rahim ağzı kanseri teşhisi konulan dans öğretmeni Günay Hüseynova, ülkesinde "rahminin alınması gerekir" diyen doktorlara güvenmeyip, kendini Türk doktorlarına emanet etti. Genç kız, rahmi alınmadan ameliyat edildi.

Azerbaycan'da dans öğretmenliği yapan 19 yaşındaki Günay Hüseynova, Şubat ayında kanaması olunca soluğu hastanede aldı. Kanamanın soğuk algınlığından kaynaklandığını belirten doktoru, Hüseynova'yı ileride oluşabilecek kistlere karşı uyardı. Doktorun verdiği ilaçlarla kanama bir süre kontrol altına alındı. Ancak 23 Nisan'da kanama ve ağrısı artan Hüseynova yeniden doktora başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu genç kızın rahim ağzı kanserine yakalandığı anlaşıldı. Acilen rahmin alınması gerektiğini belirten doktoruna tepki gösteren genç kız ve annesi, rahmin alınmadan ameliyatın yapılması için doktor arayışına girdi. Rahminin alınmasını istemeyen Hüseynova, tavsiyeler üzerine Türkiye'ye geldi. Genç kız, Universal İtalyan Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Jinekolog Onkolog Doç. Dr. M. Faruk Köse ile tanıştı. Köse, genç kıza, dünyada belirli merkezlerde yapılan ameliyatla, rahmi almadan ve doğurganlık özelliğini kaybetmeden kanserden kurtulmasının mümkün olduğunu söyledi. Doktordan aldığı bilgiyle rahat bir nefes alan Günay Hüseynova, ameliyatı kabul etti. Dün ameliyata alınan genç kızın, kanserli bölgesi temizlendi. Azeri Günay Hüseynova, dünyada bugüne kadar 550 kişiye uygulanan ameliyat sayesinde rahmi alınmadan kanserden kurtulma şansını elde etti.

Reklam
Reklam

Ameliyata ilişkin bilgi veren Doç. Dr. M. Faruk Köse, "Bu ameliyat özel bir ameliyat. Rahmi koruyarak, ileride çocuk olmasını engellemeden çocuk olma şansını koruyarak yapılan bir ameliyat. Bugüne kadar dünyada 550 örneği var bu ameliyatın. Hastanemizde ikinci ameliyatımız. Özel yerlerde bu ameliyat yapılıyor. Standart bir ameliyat değil. Ama genç yaştaki kadınlarda bugün için rahim ağzı kanserlerinin ortalama yüzde 20'si genç yaşta yakalanıyor. Bunların yarısı bu ameliyatı olmak için geliyor. Normalde rahim ağzı kanserinde çok geniş bir şekilde rahmin çıkartılması söz konusudur. Bu ameliyatta ise rahmin gövdesini koruyarak sadece rahim ağzının geniş bir şekilde çıkartılması, rahmin gövdesi ise hazneye yani vajene tekrar dikilerek yapılan bir ameliyat. Hastamızın durumu gayet iyi" dedi.

Kendisini Türk hekimlerine emanet eden Azeri Hüseynova ise, "Faruk Hoca'ya teşekkür ederim, beni kurtardı. Azerbaycan'daki doktorlar bana tüm rahmi alacaklarını söylediler. Sonrasında 'Türkiye'ye git' dediler. Faruk Hoca'yı bulduk ve kendisi bize 'tüm rahmi almaya gerek yok, gelecekte anne olabileceksin' dedi. İnsan böyle bir şeyi duyduğu zaman çok kötü oluyor. Ama şu an çok iyiyim. Bizi Faruk Hoca'ya başka bir hastaneden yönlendirdiler. Azerbaycan'da dans öğretmeniydim. 6 ay sonra mesleğime devam edebileceğim. Burada ameliyatı olduğumu Azerbaycan'daki arkadaşlarım bilmiyor. İzne çıktığımı biliyorlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: