4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserle ilgili yanlış bilinenlere açıklık getirdi. Bugünün hatırlanmasındaki en önemli amacın insanların kanserden korunmak için basit bazı yöntemleri öğrenmelerine katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutluk, kanser türlerinin yüzde 43'ü önlenebilir, geriye kalan yüzde 57'siniyse oluşmadan engellemenin mümkün olduğunu ifade etti. "Bunun dört yöntemi var, Birincisi sigaradan uzak durmak" diyen Kutluk, tüm kanserlerin yüzde 30'unun sigarayla ilişkili olduğunu kaydetti. Her yıl beş milyon insanın sigaradan dolayı kanser olduğunu belirten Kutluk, kanserden korunmanın ikinci yolunun ise "sağlıklı yaşam" olduğunu açıkladı. Düzgün beslenme ve kişiye uygun egzersizin önemine değinen Kutluk, "Şişmanlık bağırsak meme ve rahim ağzı kanseriyle ilgisi var. Hayvansal yağları sınırlamak kırmızı etin az tüketilmesi de gerekiyor. Düzenli egzersizin önemi var. Günde bir saat ortalama egzersiz yapılmalı" dedi.
Prof. Dr. Kutluk, dikkat edilecek bir diğer noktanın ise enfeksiyonlar olduğuna işaret ederek, tüm kanser türlerinin yüzde 20'sinin enfeksiyonlarla ilişkili olduğunu kaydetti. "Hepatit B aşısı ile sadece siroz değil karaciğer kanserine karşı da korunuyorsunuz" diyen Kutluk, yılda 300 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını ve yeni aşılarla bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Kutluk kanserle ilgili bir başka ihmale dikkat çekiyor. Güneşten yeterince korunmamanın da hayli riskli olduğunu vurgulayan Kutluk, "Aşırı güneş çocukluk çağında deri kanseri riskini artıyor" dedi.