Kanseri yendi, kanserli kadınlara destek oluyor

Kırgızistan'da rahim ağzı kanserini yenen Gülmira Abdırazakova, kendisi gibi kanser hastası kadınlara yardımcı oluyor - "Birlikte Kansere Karşı Vakfı" Başkanı Abdırazakova: - "Doktora ve akrabasına güvenini kaybeden hasta kadınlara hikayemi anlatarak umut olmaya çalışıyorum" - "Çanta satışlarından elde ettikleri gelir ile ilaç alan kadınlar, yine kadın kanser hastalarına yardım ediyor"

BİŞKEK (AA) - NEZİR ALİYEV - Kırgızistan'da rahim ağzı kanserine yakalandıktan sonra gördüğü 3 yıllık tedavinin ardından sağlığına kavuşan "Birlikte Kansere Karşı Vakfı" Başkanı Gülmira Abdırazakova, yaklaşık 8 yıldır kansere yakalanan kadınlara destek olmaya çalışıyor.

Evli, 5 çocuk ve 2 torun sahibi 52 yaşındaki Abdırazakova, 2007'de rahim ağzı kanserine yakalandıktan sonra 3 yıl kanser tedavisi görerek sağlığına kavuştu.

Abdırazakova, kanserli hastalara yardımcı olmak için 2011 yılında "Birlikte Kansere Karşı Vakfı" başkanı oldu ve kansere yakalanan ve eşleri tarafından terk edilen çocuklu kadınlara destek vermeye başladı.

Reklam
Reklam

Yardım için başvuran kadınları önce kanser hastalığına karşı mücadele konusunda bilgilendiren ve psikolojik destek veren Abdırazakova, ayrıca söz konusu kadınlara vakfın merkezindeki atölyede çalışma imkanı sunuyor.

Kanser tedavisi süren ve sağlığına kavuşan kadınlar, atölyeye hibe edilen 3 dikiş makinesi ile kumaştan pazar çantası dikiyor.

Diktikleri çantaları kermeslerde satan kadınlar, elde ettikleri gelir ile ilaç alıyor ve kadın kanser hastalarına yardım ediyorlar.

- "Hasta kadınlara umut olmaya çalışıyorum"

Abdırazakova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserini yendikten sonra eşleri tarafından terk edilen kanser hastası çocuklu kadınlara yardım etmeye başladığını anlattı.

Kanseri, inancı ve doğal yaşamı sayesinde yendiğini belirten Abdırazakova, "İlk olarak Allah'tan sağlık istedim. Tedavi olmaya başladıktan sonra kendimi daha kötü ve halsiz hissetmeye başladım. Nefes almaktan bile yoruluyordum. Bir ev satın alarak köye yerleştim. Günden güne iyileşerek dirildim. Allah'a, bana sağlığımı verdiği için şükür ediyorum. İkinci olarak, Allah'tan kadınlara yardım etmek için bir yol verilmesi için duada bulundum. Böylece vakfın başına geçerek doktora ve akrabasına güveni kaybeden hasta kadınlara hikayemi anlatarak umut olmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Abdırazakova, vakfın çalışmalarını 12 metrekarelik bir odada yürüttüklerini hatırlatarak, yardım için başvuran kadınlara öncelikle psikolojik destek sağladıklarını söyledi.

Kendilerine başvuran kadın sayısının 85'e yükseldiğini aktaran Abdırazakova, kadın hastaların iyileşmeleri için tıbbi tedavinin yanı sıra sosyal hayata katılmaları için de destek olduklarını vurguladı.

Abdırazakova, vakfa ait odayı mini dikiş atölyesine çevirdiklerini ve burada çanta üretimi yaptıklarını belirtti.

Kadınların, kumaştan pazar çantası diktiklerini kaydeden Abdırazakova, "Çanta satışlarından elde ettikleri gelir ile ilaç alan kadınlar, yine kadın kanser hastalarına yardım ediyor." diye konuştu.

Abdırazakova, kanser hastası kadınların tamamına ulaşmayı hedeflediklerini ve birkaç odalı rehabilitasyon merkezi kurmak istediklerini söyledi.

Kırgızistan'da 2017 yılında 5 bin 526 kişiye de kanser teşhisi konulurken, aynı yıl 3 bin 501 kişi kanser nedeniyle yaşamını yitirdi.

Anahtar Kelimeler: