Yapılan çalışmalarda, brokolinin bağışıklık sistemimizin kanserlerle mücadele eden “Detoxifikasyon Enzimlerini” uyardığı ve bu yolla kansere neden olan mekanizmaları bloke ettiği gösterilmiştir.
Çok yakın zamanda Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, Sulforaphane’ın meme kanserlerinde tümör üreten kanser kök hücrelerini baskıladığını göstermiş ve meme kanseri riski altında olan kişilerin korunmasında brokolinin önemli bir silah olabileceği ifade edilmiştir.
Sulforaphane’nın yüksek dozlarda dahi bilinen bir yan etkisi olmadığı gibi kanser hastalarında kullanılan radyoterapi ve kemoterapi ilaçlarının etkilerini artırdığı ve bu ilaçlara karşı gelişebilecek direnci önlediği gösterilmiştir.
Öte yandan, Imperial College of London’da yapılan bir çalışmada Sulforaphane’nin anti kanserojen özelliklerinin yanı sıra Nrf2 genini uyararak damar hastalığına neden olan faktörleri bertaraf ettiği ve kalp ve damar hastalıklarından koruma sağladığı gösterilmiştir.
Brokolinin Etkileri:
1. Çok güçlü bir antioksidan: C ve E vitamini gibi klasik antioksidanlardan 12 kata varan daha kuvvetli etki.
2. Antikanserojen: Kanserle mücadele eden Faz II detoksifikasyon enzimlerini uyararak kanser oluşumunu engeller.
3. Kanser hücrelerinin bölünmesini ve çoğalmasını engeller
4. Apoptosis etkisi: Kanser hücrelerinin intihar etmesine neden olur.
5. Kanser oluşumuna neden olan HDAC enzimlerini baskılar.
6. Meme kanserine neden olan “kanser kök hücrelerini” baskılar.
7. Damar duvarlarında hasar oluşumunu engeller.
Peki, bu mucize bitkiyi nasıl tüketmeliyiz? Acaba pişirme usulü brokolinin etkinliğini değiştirir mi?
Yapılan çalışmalarda, brokolinin pişirme usulüne göre içindeki Sulforaphane maddesinin miktarının değişip değişmediği araştırılmış. Görülen o ki, brokoliyi yüksek ısıda pişirmek veya haşlamak, etken madde olan Sulforaphane’ın son derece düşük miktarlara inmesine sebep olmuş. Isı derecesine ve süreye göre etken maddenin en az olduğu pişirme yöntemi, brokoliyi haşlamak. Öte yandan, buharda pişirilen brokolide çok daha yüksek miktarda Sulforaphane bulunmuş. Dolayısıyla, eğer brokoliyi çiğ tüketemiyorsanız, haşlamak yerine buharda pişirme yöntemini tercih etmelisiniz.
Ama en yüksek Sulforaphane oranının, brokolinin çiğ olarak, pişirmeden ve parçalayarak tüketildiğinde ortaya çıktığı gösterilmiş.
Bu çalışmadan hareketle, benim hastalarıma önerdiğim bir brokoli tarifim var. Eğer brokoliyi bu tarife uygun miktarda hazırlarsanız, en yüksek oranda Sulforaphane maddesini alacak ve kuvvetli bir antioksidan formül hazırlamış olacaksınız:
Kanserden korunmak için kuvvetli antioksidan Brokoli tarifi:
1 kişilik:
• 200 gr. Brokoli
• ½ limon suyu
• 1 limonun kabukları- Rendelenmiş
• 1 diş sarımsak – Dövülmüş
Brokolileri, yarım limon suyunu, dövülmüş sarımsağı ve 1 limonun rendelenmiş kabuklarını mutfak robotunun içine atın. Çok kısa süre çalıştırarak iyice parçalanmasını sağlayın. Hazırladığınız karışımı bir kâseye alın ve 30 dak. bekletin. Bu bekleme süresi, Sulforaphane maddesinin oluşumu için gerekli.
Bu formülden her gün 1 porsiyon tüketmeniz, sizi kanserden korumaya yardımcı olacaktır.
Sağlıklı günler dileğiyle,
Soru ve görüşleriniz için: drumitaktas@mynet.com