Kanserle savaşta 20 bin kişiye mektupla ulaşılacak

Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), tedavisi bilinen 3 kanser türü olan ‘meme, rahim ağzı ve kolon'un erken teşhisi konusunda binlerce insana umut olacak.

Şubat ayında faaliyete geçen Merkez, kanser taraması yaptırmaları için yaklaşık 20 bin kişiye mektupla ulaşmayı hedefliyor. Rahim ağzı, meme, kalın bağırsak ve prostat kanserleri için yapılacak olan taramalar ücretsiz olacak.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı'nın kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekmek, tarama/teşhis imkanlarını yaygınlaştırmak, kanser kontrolünde yeni modeller oluşturmak ve önlenebilir kanserleri yok ederek ölüm oranlarını azaltmak amacıyla Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM)'lerin koordinasyon üssü olarak faaliyet gösterecek olan Ankara KETEM, Türkiye'de hizmete sunulan 85. tarama merkezi konumunda bulunuyor. Merkez, rahim ağzı, meme, kalın bağırsak ve prostat kanserleri için ücretsiz taramalar yapacak. Roche ilaç firması tarafından 4.5 milyon TL harcanarak yaptırılan ve daha sonra Sağlık Bakanlığı'na bağışlanan merkez 2 kattan oluşuyor ve bin metrekarelik kapalı alana sahip. KETEM'de digital mamografi, binoküler kolposkop ve görüntü kaydedici sistem, video kolonoskop, ultrasonografi, binoküler mikroskop, bilgisayar gibi modern cihazlar bulunuyor.Tüm illerdeki KETEM'lerden gelen sonuçların analizlerinin yapılacağı merkezde, hem bu birimlerde görev yapacak sağlık elemanlarına, hem de tarama yaptırmak üzere başvuran vatandaşlara eğitimler veriliyor. Testleri yapılmadan önce geçmişte ailelerinde kanser görülüp görülmediği sorulan kişilere, kanserden korunma ve risklerle ilgili bilgiler aktarılıyor. Kadınlara elle meme muayenesini nasıl yapacakları da uygulamalı olarak bir maket üzerinde anlatılıyor.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'DE ÖLÜMLERİN YÜZDE 12'Sİ KANSERDEN"

Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin, kanserin dünyada ölüme yol açan hastalıklar arasında ikinci sırada bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de ölümlerin yüzde 12'si kanserden kaynaklanıyor. Tedavisi yüksek maliyet gerektiren bu hastalıkta erken teşhis çok önemli" dedi. Kanser oluşumunda rol alan etkenlerle mücadele ve hastalığın oluşumunun engellenmesi ile ikincil koruma denilen tarama programlarının bu noktada öne çıktığını ifade eden Doç.Dr. Zengin, "Merkeze 35 yaş üstü kadın ve 50 yaş üstü erkekler tarama için başvurabilir. Günlük başvuru sayımız 15-20 kişi; ancak günde 70-100 arasında kişiye tarama yapabilecek kapasiteye sahibiz" dedi. Öncelikle hastanenin bulunduğu Yenimahalle civarında yaşayan kadınları merkezde ücretsiz tarama yaptırmaları için davet edeceklerini kaydeden Doç. Dr. Zengin, "Şimdilik davetiye gönderilecek 20 bin 500 kişinin adres ve telefonlarını belirledik. Yeterli başvuru olmazsa bu kişilere telefonla ulaşıp davetimizi iletmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KADINLARA RAHİM AĞZI VE MEME, ERKEKLERE PROSTAT TARAMASI

Merkezden gönderilecek mektupta kanser taramasının ücretsiz yapıldığı belirtilerek, 3360908 ya da 3360909/7500-7504 numaralı telefonlardan randevu alınması için davette bulunulacak.

KETEM'lerde 35-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı, 50-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kalın bağırsak, 50-70 yaş arasındaki erkeklere de prostat kanseri taraması yapılıyor. Başhekim Doç. Dr. Zengin, merkezde birer genel cerrahi, kadın hastalıkları ve radyoloji uzmanı ile 3 pratisyen hekim, 2'şer de ebe-hemşire ile teknoloğun görev yaptığını belirterek, "Türkiye genelinde toplamda 280 KETEM'e ihtiyaç var. Bunlar da gelecek yıllarda faaliyete girecek" dedi.

(ANKA)

Anahtar Kelimeler: