Kanserli bölgeler toprakla kapatılacak

Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesindeki kanserli konutlar 2012 yılı sonuna kadar toprakla kapatılıp ağaçlandırılacak.

Türkiye’de Karınzarı Kanseri'nin (Mezotolyoma)’nın yoğun olarak görüldüğü Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesindeki kanserli konutların toprakla kapatılıp ağaçlandırılmasına yönelik çalışmaların 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

1970 yılından bu yana yüzlerce insanın ölümcül hastalığa yenik düştüğü beldede, en önemli etkin çalışma 2005 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından başlatıldı. Kanserli bölgenin Bakanlar Kurulu kararı ile afet kapsamına alınması ile Tuzköy Beldesi'nde hiçbir kanser riski bulunmadığı uzun yıllar devam eden bilimsel çalışmalarla ortaya konulan Evrenin Etekleri Mevkii'ndeki 2 milyon metrekarelik alanda oluşturulan 245 yeni konut ve sosyal yaşam donatıları ile bu alanlarda yerleşimler 2007 yılında başlamıştı.

Reklam
Reklam

KANSER ALIN YAZILARI OLMAYACAK Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak yaptığı açıklamada, beldenin Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet Mahallelerinin bazı bölümlerindeki konutların yapı taşlarında bulunan solunum ve tozlaşma yoluyla vücuda alınan zeolit grubu Erionit isimli kayacın özellikle orta yaş grubunda etkili olduğunu söyledi. Balak, bu tanının konduğu hastalarında ortalama 3- 4 ay gibi bir süreçte yaşamını yitirdiğini anlattı.

Kanserde erken teşhisin hayat kurtarmasına karşın, Mezotolyoma türünün insanlara yaşam hakkı tanımadığını anlatan Balak, 1970’li yıllardan bu yana Tuzköy Beldesi'nde Karınzarı kanserinin en önemli insan ve çevre sorunu olduğunu dile getirdi.

ÖLÜM NEDENİ TOPRAKLA KAPATILACAK 1999 yılında kanserli bölgelerin yerinde ıslah edilmesi projesi kapsamında kanser bulgusuna bilimsel olarak rastlanılan 276 konutun yıkılıp üzerinin 1.5 metre yükselti ile humuslu toprakla kapatılmak suretiyle ağaçlandırılması yönündeki çalışmalarda 2005 yılında önemli ilerlemelerin kaydedildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Balak şöyle konuştu: “ Tuzköy beldesi'nin umudu haline gelen yeni iskan alanı için 2001-2002 yılları arasında 294 milyar 199 milyon TL harcama yapılarak, temel altyapı çalışmaları niteliğinde harita yapımı, jeolojik ve jeoteknik zemin etüdü, imar planı, mera vasfının kaldırılması ve son olarak da 2 milyon metrekarelik alanda 18'inci madde uygulamasının tamamlanmasının ardından bölgeyi 2004 yılı sonlarında ziyaret eden dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in ciddi çalışmaları ile kanserli bölge, Bakanlar Kurulu kararıyla afet kapsamına alındı. Hiçbir kanser riski taşımayan bölgeye 2007 yılından itibaren kanserli bölgede yaşamlarını süren 245 aile yerleştirildi. Ancak kanserli bölgelere yakın uzaklıkta veya bitişik birimlerde ikamet eden vatandaşların da aynı risk içerisinde olduğunun bilimsel çalışmalar doğrultusunda belirlenmesi ile 188 konutun daha yapılması uygun görüldü.Bayındırlık Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nde öncelikli olarak harita çalışmaları ile uzmanlarca yerinde bir dizi belirlemeler yapılarak 188 konuttan kimlerin yararlanması gerektiği tespit edildi. Ramazan Bayramı sonrasında bu yönde daha aktif çalışmalar yapılacak.”dedi. Balak, 188 konutun yapımına ilişkin ihale sürecinin de önümüzdeki günlerde başlamasının beklendiğini söyledi.

Reklam
Reklam

35 MİLYON HARCAMA PLANLANIYOR Belediye Başkanı Balak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ciddi anlamda önemsediği bu projenin hayata geçirilmesi ile bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirecek sosyal donatıları ile bu alandaki yapılaşmanın biteceğini söyledi.

Yaklaşık 25 Milyon TL'lik harcama ile yapımı planlanan ek 188 konut ve sosyal donatıların tamamlanması ile birlikte Başbakanlık Acil Desteklere Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da ortaklaşa çalışmaları ile Tuzköy Beldesi'nin yaklaşık 100 bin metrekarelik alanı kapsayan Yeni, Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallesi'ndeki kanserli bölge toprakla kapatılarak ağaçlandırılacak.Bu çalışmalar için de 10 Milyon TL’lik bir harcamanın yapılması öngörülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz