Kanser hastası kadınların yumurtalarının, kullanılan kemoterapi ve radyoterapi ilaçlar nedeniyle öldüğünü belirten Doç. Dr. Abdulaziz Gül, dünyada ilk defa yapılan bir araştırmaya imza atarak, kadın yumurtalıklarının hastalığın tedavisinin sonuna kadar erkek testisinde saklanabileceğini ortaya çıkardıklarını savundu. Koyunlar üzerinde yapılan araştırmada 5 erkek koyunun testislerinde bağışıklığa kapalı bölgeye dişi koyundan alınan döl hücrelerini (yumurtalarını) yerleştirdiklerini söyleyen Gül, 6 aylık çalışma sonucunda yeterli imkanlarının olmaması sebebiyle sonuca tam anlamıyla varamadıklarını; ancak daha uygun şartlarda döl hücre naklinin gerçekleştirilmesi halinde başarı elde edebileceklerini kaydetti.
Doç. Dr. Gül, "Kanser olan kadınlar maalesef kemoterapi ve radyoterapi ilaçlar yüzünden yumurtalarını kaybediyor ve çocuk sahibi olamıyorlardı. Bir bayanda 400 ile 500 bin arasında yumurta bulunuyor. Bu ilaçlar yumurtaların bozulmasına neden oluyor. Biz de bunu önlemek için böyle bir araştırma yapma kararı aldık.
Araştırmamızın amacı, kanser tanısı konulan kadının yumurtalarını, erkeğin testisine taşıyarak burada saklamak; hastalığın tedavisi ve ilaç kullanımının sona ermesinden sonra yumurtaları tekrar kadına taşıyarak çocuk sahibi olmasını sağlamaktır. Öte yandan, evlenmeden önce lösemi hastası olan genç kızların yumurtaları da, bir yakınının testisindeki bağışıklığı olmayan bölgede saklanabilir. Bu araştırmanın uygun şartlarda yapılarak başarıya ulaşması sonucunda kanser hastası bayanlar da çocuk sahibi olabilecek" dedi.