Kantarlara AB ayarı

ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçü ve Standartlar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelindeki 15 bin yüksek çekerli kantarın doğru amaçlarla kullanılmasını denetim altına almak amacıyla harekete geçti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, AB - Türkiye Mali İşbirliği Fonu'ndan destekli 'Fiziki Altyapının Güçlendirilmesi Projesi' çerçevesinde, AB direktiflerinin uygulanması için piyasa gözetim laboratuarlarına destek için 10 büyük tonajlı kamyon, döner vinci ve etalon kütleleri ile hassas ağırlıklar ve yatık ölçme sistemleri alınacak. Piyasa gözetim laboratuarlarına alınacak ekipman ihalesi, Bakanlık tarafından Türkiye genelindeki 15 bin yüksek çekerli kantarın doğru amaçlarla kullanılmasını denetim altına almak amacıyla gerçekleştirilecek. Yüksek çekerli kantarların hatalı veya art niyetli kullanımını önlemek amacıyla piyasa gözetim laboratuarlarına ilave edilecek ekipmanlarla, üreticiye, tüketiciye ve dolayısıyla da ekonomiye verilen zararın önlenmesi amaçlanıyor.
İl müdürlüklerinin vinç ve etalon kütle ile donatılmış araç ihtiyacının giderilmesi amacıya, temin edilecek vinç ve etalon kütle ile donatılmış olan bu kamyonlar, gerek kullanımda olan ve gerekse piyasaya yeni sunulacak yüksek çekerli basküllerin piyasa gözetim ve denetim hizmetleri kapsamında gerçek işlevliliklerinin tespitinde kullanılacak.

Reklam
Reklam

Temin edilecek 10 kamyon, 7 bölge laboratuarı ile yeni kurulması planlanan 3 adet bölge laboratuarının faaliyete geçirilmesi ve program dahilinde, bölge laboratuarlarının hizmet verdiği ile müdürlüklerinde de hizmet vermesinin sağlanması halinde, yüksek çekerli basküllerin piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri ile şikayet ve ani muayene işlemleri sağlıklı olarak yapılabilecek. İhale aşamasına gelen ve tutarı 1 milyon 888 bin Euro olan projenin, 1 milyon 416 bin euroluk kısmı hibe şeklinde, geri kalan 472 bin euroluk kısmı ise ulusal katkı adı altında bütçe imkanlarından karşılanacak.