Kantin personeli obezite konusunda bilgilendirildi

Batman’da okul kantinleri ve yemekhanelerinde çalışan personele 'Yeterli ve dengeli beslenmede kantinlerin önemi', 'Besin güvenliği...

Batman’da okul kantinleri ve yemekhanelerinde çalışan personele 'Yeterli ve dengeli beslenmede kantinlerin önemi', 'Besin güvenliği ve hijyen' ile 'Kantinlerde satılan yiyecek ve içeceklere yönelik mevzuat' konularında eğitim verildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Evin Aras Kılınç ve Eğitim Şube Müdürü Yahya Yetiz tarafından verilen eğitime yaklaşık 100 kantin çalışanı katıldı. Eğitime katılan kantin ve yemekhane personeline katılım belgesi verileceğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını, obezite salgınının özellikle çocukları ve gençleri etkilediğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Okul çağının, çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyal yönden büyüme ve gelişimlerinin hızlandığı, beslenme alışkanlıklarının geliştiği ve sağlıklı yaşamın temellerinin atıldığı bir dönem olduğuna işaret eden Bodakçı, özellikle bu dönemde kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlığının, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek beslenmeyle ilişkili hastalıkların önlenmesinde temel çözüm yolun oluşturduğunu ifade etti.

Bu amaçla okul kantinleri ve yemekhanelerinde çalışan personele bu konuda eğitim verdiklerini belirten Bodakçı yaptığı açıklamada şunları ifadelere yer verdi: “Yapılan araştırmalar, okul kantinlerinde sıklıkla satılan enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan besinlerin tüketiminin artmasının, diyetin kalitesini düşürdüğünü ve çocukların enerji alımlarının önemli bir kısmının bu tür besinlerden geldiğini ortaya koymaktadır. Atıştırmalık veya ayaküstü yenebilen bu tür besinler genelde enerji, doymuş yağ asitleri ve tuz içeriği yönünden zengin; posa içeriği, kalsiyum, A ve C vitaminleri yönünden yetersiz olup, yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmakta, obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Ülkemizde tam gün hizmet veren ve yemek hizmeti sunan okul sayısının yetersiz oluşu ve öğrencilerin bu hizmetlerden yararlanmaları konusunda bir yaptırım bulunmayışı nedeniyle çocuklarımızın birçoğu kantin hizmetlerinden yararlanma yoluna gitmektedir. Neredeyse pek çok okulda beslenme için tek seçenek olan okul kantinleri çocuklarımızın beslenme alışkanlıklarında çok büyük rol oynamaktadır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz