Kantinlerde gazlı içecekler, kızartma ve cips satışı yasaklandı

Nevşehir İl Umumî Hıfzıssıhha Kurulu, okul kantin ve yemekhanelerinde çocukların dengesiz beslenmesine ve obeziteye sebep...

Nevşehir İl Umumî Hıfzıssıhha Kurulu, okul kantin ve yemekhanelerinde çocukların dengesiz beslenmesine ve obeziteye sebep olabilecek enerji içecekleri, gazlı, kolalı, aromalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışını yasakladı.
Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin başkanlığında toplanan Kurul, gündeminde bulunan, öğrencilerin sağlıklı şartlarda eğitim görmesi için gerekli olan beslenme, spor etkinlikleri, sağlık eğitimi, çevre sağlığı gibi hizmetleri değerlendirerek, önemli kararlar aldı.
Kurul tarafından toplantı sonrası açıklanan kararlara göre, okul çevresinde açıkta gıda satışının önlenmesi, kantin ve yemekhaneler ile okul çevresinde gıda satışı yapan iş yerlerinin gerekli teknik ve hijyenik şartlara uygun faaliyet göstermelerinin sağlanması, kantin ve yemekhanelerde sağlığa uygun, çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanmasına yönelik besinlerin satışının yapılmasının özendirilmesi ile ilgili çalışmaların büyük önem taşıdığı bildirildi.
Okul kantinlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21 Temmuz 2011 tarihli ve 2011/41 sayılı (b) genelgesi ile verdiği talimatları doğrultusunda, bazı gıdaların satılmaması yönündeki uygulamaya yönelik hususlar, Kurulda, çocuk sağlığı ve obezitenin önlenmesi bakımından karar altına alınması gereken husus olarak değerlendirildi. Bu kapsamda, "Resmi ve özel eğitim kurumlarının yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dahil olmak üzere kantinleri, çay ocakları, büfeleri gibi yerlerde çocukların dengesiz beslenmesine, şişmanlığa (obezite) sebep olabilecek, doğal maden suları hariç, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan (enerji içecekleri, gazlı, kolalı, aromalı içecekler) ile kızartma ve cipslerin satışı yapılmamasına, bu ürünlerin otomatik satışını yapan makinelerin bulundurulmamasına, bunların yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu veya meyve bulundurulmasına, okul idarelerinin işletmeci sözleşme yaparken, bu kararı dikkate alarak sözleşmeye uygun hüküm koydurmaları istendi.
Kantinlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü personelinden oluşan denetim ekibi kurularak denetlenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, öğrencilerin teneffüs ve öğle aralarında kantinlerde satışı yasak olan gıda maddelerine okul dışı noktalardan ulaşmalarının engellenmesi, açıkta gıda satışının önlenmesi, okul çevresindeki gıda satışı yapan iş yerlerinin gerekli teknik ve hijyenik şartlara uygun faaliyet göstermesinin sağlanması da kararlaştırıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz