Kantinlerde satılan gıdalara dikkat

SAMSUN (İHA) - Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin kantinlerden yaptıkları gıda tüketimi sonrası istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaması için gerekli birimlerin zaman kaybetmeden denetimlere başlaması istendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihad Dündar, sağlık ve hijyen açısından kantinlerin denetlenmesinin önemine dikkat çekti. Kantindeki gıdaların camekanlı vitrinlerde muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Cihad Dündar, "Gıdalar tozdan, sinekten, kemirgenlerden korunmalı. Ayrıca satılan yiyeceklerin sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmeli. Gıdanın içeriği çok önemli. Özellikle korktuğumuz sağlıksız şartlarda hazırlanan tostlardır. Tostlarda kullanılan peynir, domates gibi malzemelerin tazeliği çok önemli. Taze değilse bu büyük bir risktir" dedi.

Reklam
Reklam

Kantinlerde hazırlanıp öğrencilere satılan ürünlerde kullanılan yağın kaliteli olmasının da gereğine değinen Dündar, boyalanmış ve tatlandırılmış markalı veya markasız ama denetlenmemiş sıvı içeceklerin de öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Kantinlerden alınarak ayaküstü tüketilen gıdaların yeni nesli obez yaptığını, öğrencilerin sabahçı iseler kuvvetli bir kahvaltı, öğlenci iseler aynı şekilde öğle yemeği yiyerek okula gitmeleri tavsiyesinde bulunan Dündar, "Hiçbir veli çocuğunun obez olmasını istemez. O halde çocuklarının kantinlerden alışveriş yapmalarını bir şekilde önlemeliler. Çocuklarının içeriğinde ne olduğu bilinmeyen gıdaları tüketmesini ve obez olmasını istemeyen velilerimiz evlerinde hazırladıkları hijyenik gıdalarla beslenme kültürünü aşılamalıdır. İlgili kuruluşlarımız da okul kantinlerini sıkı bir denetimden geçirmelidir" diye konuştu.