Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumunun 517. yıl dönümü

Trabzon'da Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumunun 517. yıl dönümü dolayısıyla "Kanuni Yürüyüşü" yapıldı.

Trabzon'da Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumunun 517. yıl dönümü dolayısıyla "Kanuni Yürüyüşü" yapıldı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın at üzerinde temsili olarak canlandırıldığı ve mehter takımının eşlik ettiği yürüyüş, Atatürk Alanı'ndan başlayarak Ortahisar Mahallesi'ndeki Kanuni Evi önünde sona erdi.

Burada mehteran takımının konserinin ardından konuşan Muhteşem Kanuni Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, Trabzon'un, cihan padişahlarının yetiştirilmesi ve tecrübe kazanması için özellikle seçildiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Kentin 1461'de Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildiğini anımsatan Baki, "Arkasından 28 yıl sonra geleceğin padişahı Yavuz Sultan Selim Trabzon'a vali olarak atanıyor, 23 yıl gibi uzun bir süre burada valilik yapıyor. Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman ise 1495 yılında doğuyor. Çağın gerektirdiği şekilde eğitimi için imparatorluğun en iyi eğitimcileri burada toplanıyor. Trabzon adeta imparatorluğun kültür ve eğitim merkezi haline geliyor. Sonunda 25 yaşında imparatorluğun başına geçiyor."

Kanuni evinin kentin tanıtımı ve tarihin anlatılmasında önemli bir boşluğu doldurduğunu vurgulayan Baki, "Bu evde Kanuni devresindeki eserlerin kopyalarının sergilenmesi gereklidir. Böylece Trabzon'da tarih turizmine bir ivme kazandıracağı ve Muhteşem Kanuni'ye karşı vefa borcunun ödeneceği kanısındayım" dedi.

Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı ise Osmanlı Devleti'nde 46 yıl gibi uzun süre hükümdarlık yapmış Kanuni Sultan Süleyman'ın kazandığı zaferler, hazırlattığı kanunlar ve devlet hayatında sağladığı istikrar sayesinde Türk ve dünya tarihinde ulaşılması güç bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumunun 517. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Vali Vekili Kamil Sarıaslan, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş ile çok sayıda vatandaşın da katıldığı etkinlik, 500 kişiye geleneksel pilav dağıtımı ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: