'Kapadokya Bölgesi Gelişi Güzel Ilan Edilen SİT'ler Nedeniyle Gelişemiyor'

Nevşehir merkeze bağlı Uçhisar belde Belediye Başkanı Osman Süslü, sadece beldelerinde değil Kapadokya genelinde hiç...

Nevşehir merkeze bağlı Uçhisar belde Belediye Başkanı Osman Süslü, sadece beldelerinde değil Kapadokya genelinde hiç alakası olmayan alanların farklı zamanlarda SİT alanı olarak ilan edilmesi nedeniyle bölgenin gelişemediğini söyledi.

Başkan Osman Süslü, bölgedeki SİT alanlarının yeniden incelenmesinin hem bölge hem de yatırımcılar açısından büyük önem taşıdığını belirterek şöyle konuştu: "İncelemelerin yıl sonu itibari ile tamamlanacağını ümit ediyorum. İnanıyorum ki, SİT incelemesinden sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da çalışması sonlanmış olacak. SİT alanlarının düzenlenmesinin ardından 2014 yılından sonra bölgedeki kalkınmayı düşünemiyorum. Bölgenin her tarafına yatırım amaçlı yoğun talep var. Bunların desteklenerek önlerinin açılması gerekiyor. Plan ciddi sıkıntıydı. Sadece Uçhisar için 3 tane yatırımcı Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldıkları teşvik belgeleri yatırıma başlayamadıkları için iptal oldu. Nevşehir için bence büyük kayıp.” dedi.

Reklam
Reklam

Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, basın mensuplarıyla belediye hizmet binasında bir araya gelerek dört yıl boyunca yaptığı çalışmaları anlattı ve soruları yanıtladı. Beldenin uzun yıllardır ihtiyaç duyduğu ve kasabanın çehresini değiştirecek Çarşı merkezi ve meydanı için çalışmalara başladıklarını kaydeden Süslü, 1 milyon 500 bin liraya mal olacak proje tamamlandığında Uçhisar’ın yeni bir vizyon ve görünüm kazanacağını ifade etti.
Proje kapsamında 50 bin kişilik meydan yapılacağını ifade eden Süslü, böylece bölge genelinde yapılacak büyük organizasyonları beldelerinde yapma imkanına kavuşacaklarını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Süslü, dört yıl içerisinde yapamadığı projelerin neler olduğu şeklindeki bir soru üzerine ise, belde için çok önemli bir konu olan turistlerin uğrak yeri konumundaki Cevizlibağ mevkiindeki düzenleme çalışmalarına resmi prosedürleri tamamlayamadığı için başlayamaması cevabını verdi. Cevizlibağ’ın doğal sit alanı olduğunu belirten Süslü “ burayı Koruma Amaçlı İmar Planımızın içerisine aldık. Özel proje statüsüne getirdik. Doğal sit alanıyken proje üretilmesi mümkün değildir. Şu anda hem Çevre Şehircilik hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkili olduğu bir alan haline geldi. Dolayısıyla her iki komisyondan da verdiğimiz projenin geçmesi gerekiyor. Üç ayrı proje hazırladık. Son çalışma ise Nevşehir Valiliği’nin bilgisi dahilinde Özel İdare Genel Sekreterliği ile birlikte yaptık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunduğumuz bu son çalışmayı İl Müdürlüğü Ocak ayı içerisinde görüş almak üzere Nevşehir Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’ne sundu. Koruma Kurulu ise konunun hassasiyeti gereği projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Dairesi’nden ön iznin alınarak Kurul’a gelmesi kararını aldı. Nevşehir Valiliği, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Uçhisar Belediyesi olarak mutabık kalarak hazırladığımı son projemiz Bakanlığa iletilecek. Ön iznin alınmasından sonra Koruma Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gelerek komisyonun değerlendirmesinden sonra proje çalışması gerçekleşmiş olacak. Bunun takipçisiyiz” dedi.

Reklam
Reklam

"Yeniden başkan adayı olacak mısınız?" sorusuna ise Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, "Belediye Başkanlığına yeniden adayım. Çünkü daha yeni başladık. Şu anda bir sıkıntımız yok" diye cevap verdi.
Yabancıların mülk edinme durumu ile ilgili sorusuna karşın ise “Uçhisar’da yabancı yatırımcı sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadardır. Yabancılardan çoğu da değerini bulduklarında satma eğiliminde bulunuyor. Çünkü bunların çoğu yaz aylarında birkaç aylığına Uçhisar’da kalıp diğer zamanlarda memleketlerinde oluyorlar. Avrupa’daki krizde etkileyince satmak istiyorlar. Turistik tesislerin sahipliği konusunda yerli vatandaşlar ağırlıklı olarak bulunuyor. 1990’lı yıllarda bölge özellikle Fransızların ilgisini çekmişti. Özellikle son 5 yıldan beri alım yerine satışlar ağır basıyor. Hatta satılığa çıkaranların bir kısmı satamıyor da” diye konuştu.

Otel inşaatlarına açılan dava ile ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı “davalardan haberim yok. Otellerin bulunduğu alan Koruma planlarımızın içerisinde Kentsel Sit alanı olarak geçiyor. Dolayısıyla alanda yapılaşma şartları da mevcut. İmar Koruma planımızdaki imar mevzuatımıza göre çalışmalar yapılır. Nevşehir Koruma Kurulumuzun proje değerlendirme yetkisi vardır. Kurulda imar mevzuatına göre projeleri değerlendirmiş ve karara bağlamıştır. Bizde uygun görülen projenin devamı için ruhsatını verdik. Daha sonra hassas olan vatandaşların eleştirileri sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından proje yeniden incelemeye alındı. İnceleme yapan heyetler nezaketen bizi de ziyaret etti. Raporlarını da ben tamamladıklarını biliyorum. Ama Koruma Kurulu’nun kararının bize gelmesi gerekiyor. Biz de kararı uygulayalım. Dava konusunda bilgim yok. Ama dava açanlar proje üzerinden eleştiriler getirirlerse daha uygun olur diye düşünüyorum.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: